De doua ori pe an, primavara, in mai, si toamna, in septembrie, ne revedem in salonul Casei Memoriale „George Bacovia” din Bacau, in monotonia unui eveniment care vrea sa evoce la nastere sau la moarte amintirea unui poet – simbol pentru aceasta urbe. Citeva prelegeri ale unor profesori despre importanta scriitorului, citiva elevi si citiva actori recitind/lecturind cele mai frumoase poeme, un zimbet extatic in fata geniului si apoi tacere, citeva luni.
Custodele Maria Ioana Baitanu a atras insa atentia celor prezenti la intilnirea aniversara de vineri, cu ocazia implinirii a 129 de ani de la nasterea poetului, ca Bacovia are nevoie de mai mult decit atit si ca generatiile prezente si viitoare din Bacau au fata de poetul care a dat o identitate culturala acestui oras responsabilitatea de a se ingriji de conservarea casei sale memoriale.
„Este o casa veche de peste 150 de ani, structura sa este foarte fragila. Anual se produce o inclinatie de patru grade pe spatele cladirii. Daca nu vom face ceva vom risca sa pierdem acest monument. Ne trebuie multi bani pentru o expertiza, igienizare si pentru refacerea siglei Casei, care este destul de puerila, nu-si are locul”, a avertizat profesoara Maria Baitanu.
Doua poze la 0,5 lei, investitie in promovarea imaginii poetului
Bani nu sint dar nici nu se produc. Investititiile in promovarea imaginii lui George Bacovia sint minime la aceasta institutie muzeala. Vizitatorii care ajung aici au la dispozitie pentru cumparare doar doua fotografii cu imagini din muzeu, a cite 0, 5 lei bucata, si doua pliante, unul despre Casa “Nicu Enea” si altul despre Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”, in care sint inserate citeva informatii despre Casa Memoriala “George Bacovia”.
Nici vorba de volume de poezie traduse intr-o limba straina sau CD-uri cu inregistrarea in care poetul recita din propriile poeme.
“In doua saptamini speram sa scoatem un pliant strict despre Casa „Bacovia”, am avut unul mai demult dar trebuie reactualizat. Am incercat sa facem si o inregistrare cu vocea lui dar nu avem bani, practic n-avem mai nimic, decit un singur casetofon vechi”, a mai spus Maria Baitanu.
Profesorul Ioan Danila a subliniat ca Bacovia este “norocul urbei care l-a dat, neputincioasa insa de a-l pune in valoare”. Universitarul bacauan, un pasionat pastrator al memoriei culturale a locului, a propus realizarea unui itinerariu bacauan al lui George Bacovia, care sa urmareasca repere importante din biografia poetului.
Bacauanii ignora Casa “Bacovia”
Din informatiile oferite de custodele Maria Baitanu, in saptamina aniversara 13 – 19 septembrie doar doua grupuri de elevi de la Colegiul Pedagogic “Stefan cel Mare” din Bacau au venit sa viziteze Casa “Bacovia” iar in luna august, muzeul a avut 150 de vizitatori, dintre care 70, copii.
“Sintem printre putinele monumente intr-adevar vizitate in Bacau. Tristetea noastra este ca majoritatea vin din alte judete, au venit recent excursionisti din Zalau, Sibiu. Muzeul este deschis de luni pina vineri, de la ora 8.00, la 16.00, dar numarul meu de telefon este pe internet si la solicitari pot veni si simbata sau duminica”, a conchis custodele Maria Baitanu.
Casa Memoriala “George Bacovia” a fost deschisa in anul 1971. In prezent muzeul se afla in administrarea Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”, sustinut financiar de Consiliul Judetean Bacau.