Si Anca Musat

5
2358

Dupa Mari Bucur, si Anca Musat, cea mai controversata cistigatoare a unui premiu la editia de anul acesta a „Saloanelor Moldovei”, a deschis la Galeria de Arta Contemporana a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, o expozitie personala de pictura: „douamiiopt”.

Maestru al digresiunilor, criticul de arta Valentin Ciuca a vorbit la vernisaj despre sarbatorirea celor 600 de ani de la atestarea documentara a oraselor Bacau si Iasi, despre Stefan cel Mare, Eminescu s.a.m.d. dar prea putin despre Anca Musat.

Valentin Ciuca s-a declarat totusi surprins placut de dinamica din interiorul compozitiilor semnate de tinara artista plastica, despre spontaneitatea lor. Criticul de arta iesean a vorbit in acelasi timp despre “harul” si “vitalitatea” pictoritei Anca Musat.

Valentin Ciuca mai spune in catalogul expozitiei ca, in raport cu formatia profesionala a Ancai Musat, in domeniul picturii ecleziale „douamiiopt” este “(…) un fel de exercitiu de libertate, de eliberare a unor energii latente, de amplificare a unui tip de vizualitate unde spontaneitatea devine elementul caracterizant al creatiei. Prea riguroasa in demersurile cu pecete de pictura ecleziala bizantina, in creatiile de acum simte desigur nevoia unei compensari, o descatusare in raport cu autoritatea seculara a erminiilor medievale si o asumare a aventurii imaginii pe cont propriu. Anca Musat face din traditie un reper sacrosant si din eliberare un mod de a face saltul catre creatia marcata de pulsiunile spiritual – culturale ale prezentului (…)”.

Legaturile pe care anumiti membri ai Uniunii Artistilor Plastici din România – Filiala Bacau le-au facut in contextul „Saloanelor” intre Mihai Chiuaru si Anca Musat se dovedesc a nu fi tocmai artificiale. La vernisaj au fost prezenti artisti care guverneaza in jurul lui Mihai Chiuaru sau care sunt suficient de in virsta pentru a nu mai avea nicio invidie.

Printre cei prezenti la eveniment s-au numarat Ilie Boca, Mihai Chiuaru, Dany Zarnescu, Ovidiu Marciuc, Mihai Butnaru, Mihai Bejanariu, Stefan Pristavu, Geanina Ivu Vlad, Viorica Zaharia, Catinca Popescu, Mari si Iulian Bucur. Au lipsit membrii care au contestat validitatea premiului acordat la “Saloane” Ancai Musat. „Daca vin la expozitia ei inseamna ca ii validez arta, ca sunt de acord cu ceea ce face”, si-a motivat decizia de a absenta de la vernisaj unul dintre tinerii artisti plastici bacauani.

Anca Musat:

Data si locul nasterii: 11 martie 1978, Tg. Ocna

Studii:

1992 – 1996: Liceul de Arta „George Apostu” Bacau, sectia Grafica
1997 – 2001: Universitatea „Al.I.Cuza” Iasi, Facultatea de Teologie Ortodoxa, sectia Patrimoniu Cultural, specializarea Pictura ecleziala bizantina

2001, iunie: licentiata in Teologie – Arte plastice, specializarea Teologie Ortodoxa – Patrimoniu Cultural

2005 – 2007: Masterat in conservarea bunurilor de patrimoniu – Universitatea „Al.I.Cuza” Iasi, Facultatea de Biologie

Experienta profesionala:

2001 – 2003: profesor la Liceul Pedagogic „Stefan cel Mare” Bacau

2006 – 2007: consilier pe probleme de patrimoniu mobil si imobil la Directia Judeteana de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bacau

Pictura murala:

2001 – 2002: Capela Caminului de batrini, Bacau
2003: Capela Muzeului de Istorie si Etnografie, Moldoveni, judetul Neamt

2008: Capela Centrului „Ghiocelul” Bacau

Pictura lemn policrom

Lucrare in colaborare: Iconostasul Bisericii „Sf. pantelimon”, Spitalul Municipal Moinesti

Restaurare lemn policrom:

2003 – Iconostasul Bisericii „Sfintii Imparati”, Bacau
2004 – Iconostasul Bisericii „Sf. Nicolae”, Racaciuni, Bacau

Restaurare fresca:

2002 – 2004: Biserica “Sf. Nicolae”, Racaciuni, Bacau
2003: Biserica “Sfintii Imparati”, Bacau.

Participari la tabere si expozitii:

2008:Tabara de pictura religioasa, Baltatesti, judetul Neamt
2003 – 2008: Anuala U.A.P. Bacau
2003 – 2008: Atelier 35, Bacau
2003 – 2008: “Saloanele Moldovei”, Bacau, Chisinau.
2004: Expozitia”Filialei UAP Bacau”, Bistrita

Premii:

Premiul Colegiului de Arte Plastice “Alexandru Plamadeala” din Chisinau, obtinut la “Saloanele Moldovei” in 2008

Lucrari in colectii particulare din România, Anglia, Grecia, Franta, Italia, SUA