Sirbul „nebun”, un potential cistigator al Premiului pentru Best One Man Show

sirbul0.jpgM-am minunat sa vad ca-i sanatos la cap, cind am stat de vorba cu el dupa spectacol, cu sirbul Ivan Vidosavljevic, care a interpretat in sirba, simbata seara, in competitia Galei Star, recitalul „Jurnalul unui nebun„, dupa texte de Gogol (ex.: „Insemnarile unui nebun”, „Mantaua”, „Casatoria”). Pentru inceput am incercat sa urmaresc supratitrarea in limba româna proiectata in decor, insa erau atitea decalaje si „inghetari” cind sirbul vorbea de n-avea timp sa respire, incit am renuntat; ma mai uitam din cind in cind sa vad de amuzament daca tehnicianul român tine pasul cu „nebunul”.

Limba n-a fost insa o piedica in perceperea spectacolului pentru ca sirbul a folosit frumos un limbaj teatral care n-avea nevoie de traducere. L-au sustinut din planul doi scenografia expresiva si coloana sonora obsedanta (isi aminteste cineva muzica de la intilnirea secreta din cu „Cu ochii larg inchisi”? Muzica din deschiderea spectacolului mi-a amintit de ea), cea din urma buna de luat acasa, trebuie sa aflu autorii.

Din cele trei recitaluri concurente vizionate pina acum, printre care „Am zarit lumina...”, in interpretarea lui Damian Oancea, si Luminile iubirii, al Manuelei Golescu, singurul care are cred sanse pentru a cistiga un premiu este „Jurnalul unui nebun”, interpretat de Ivan Vidosavljevic.

(Daca nu aveti rabdare/timp, dati la minutul 10, sa ascultati hal de muzica!).

Agitat, transpirat, probabil inca absorbit in parte de rol, Ivan a recunoscut ca nu prea stie sa vorbeasca in engleza, si ca mesajul pe care l-ar transmite e cel de pe tricoul pe care-l purta – „Beso de loco” – asa ca am purtat un dialog in engleza-franceza-sirba, cu ajutorul regizorului Dragan Jakovljevic, directorul Teatrului Knjazevsko-Srpski, Kragujevac, cel mai vechi teatru din Serbia, fondat in 1835.

Dialogul lor cu teatrul românesc a inceput mai demult. Oaspetii sirbi ai Teatrului „Bacovia” au marturisit ca pe baza unei colaborari in domeniul artelor spectacolului au legat prietenii cu regizorul Dan Tudor, care a realizat in Serbia co-productia sirbo – româna „Teza/Thesis”, cu actorul George Mihaita, directorul Teatrului de Comedie din Bucuresti, sau cu artistul Mircea Albulescu.

-De ce ai ales sa faci un spectacol pe texte de Gogol?
-L-am descoperit pe Gogol in perioada studiilor la Academia de Arte din Belgrad, exersam pe textele sale, am dat un examen pe un fragment de Gogol si mi-am dorit de atunci sa fac un spectacol complet, cu scenografie, muzica, costume.

-Cum ati ajuns sa participati la Gala Star?
-Am participat intii la Festivalul International al Teatrului de Studio „Davila Studio Inter Fest”, de la Pitesti, unde am jucat acolo acelasi spectacol. Erau acolo foarte multi dramaturgi, oameni de teatru si unul dintre mebrii juriului de preselectie al Galei Star (nota red. Marius Zarafescu), a ales si spectacolul nostru.

sarbul-1.jpg

sarbul-2.jpg

sarbul-4.jpg

sarbul-5.jpg

„Jurnalul unui nebun”, dupa N.V.Gogol

FOTO si VIDEO: Contrasens

Un spectacol de: Ivan Vidosavljevic
Decorul: Milivoje Misa Stulovic
Costumele: Jelena Jovanovic
Muzica si coregrafia: Dusan Staniki
Producator: Teatrul Knjazevsko-Srpski, Kragujevac, Serbia

LATER EDIT: Am aflat „coloana sonora” a spectacolului! Una dintre melodii este „Konj” – Lube Zona. Ascultati:

Si asa cum va spuneam mai sus, melodia din deschiderea spectacolului „Jurnalul unui nebun” este soundtrack-ul filmului „Eyes wide shut”: „Backwards priests”:

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular