Soprana Gabriela Istoc, un artist cu carisma

2
1146

gabriela-istoc.jpgDe vineri seara sint fan al sopranei Gabriela Istoc, dupa ce am urmarit-o, in premiera, in concertul de la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacau. Gabriela nu a oferit doar un spectacol auditiv, ci si unul vizual. Trecind peste faptul ca este un om frumos si o voce extraordinara, tinara soprana m-a impresionat prin eleganta prezentei sale pe scena. Bacauanca e un artist cu carisma, cu arta jocului scenic. A cochetat cu publicul, si-a jucat personajul cu maestria unei actrite.

Acompaniata doar de pianista Mihaela Spiridon, Gabriela Istoc a interpretat timp de aproape o ora fragmente de opera si opereta in limbile ceha, germana, franceza, italiana, precum “Depuis le jour” si (Louise- G. Charpentier), “Les chemins de l’amour” (Fr. Poulenc), preferatele sale, Vijla Lied (Die lustige Witwe – Fr. Lehar), “Quando m’en vo” (La Boheme – G. Puccini), “Mesicku na nebi hlubokem” (Rusalka – A. Dvorak) sau Csardas (Die Fledermaus – J. Strauss).

Colegilor care m-au intrebat despre concert le-am rezumat impresiile mele in felul acesta: „Are un git fata asta, pilnia lui Dumnezeu!”. 🙂 Privind cum isi folosea corpul pentru a da sunetelor tonalitatea dorita am avut impresia vizuala a unui instrument din care muzica iesea amplificata, fluid.

Soprana noastra a ales ca inainte de interpretarea unui fragment muzical sa faca o scurta prezentare a ceea ce urma sa auzim, un lucru pe care eu l-am vazut pentru prima data, dar cum sint totusi un spectator ocazional al concertelor Filarmonicii, m-am gindit ca poate acesta o fi totusi obiceiul. Gabriela mi-a marturisit insa ca decizia i-a partinut si ca a ales sa adauge acest artificiu concertului ei pentru a captiva atentia publicului si pentru a oferi detalii utile pentru intelegerea pieselor, celor care nu le cunosteau.

“Sint emotionata si mindra sa cint in orasul meu natal. In fata familiei si prietenilor”, a spus bacauanca in debutul serii.

Nu au fost doar membri familiei si prietenii, a fost o sala aproape plina. Spectatorii de toate virstele au acoperit-o cu flori la final iar prezentatorul evenimentului, jurnalistul Cornel Cepariu, o cunostinta mai veche a familiei, a incheiat un discurs, pe buna dreptate laudativ, cu urmatoarele cuvinte: “Daca Adjudul a dat-o muzicii pe Angela Gheorghiu, Bacaul o va da pe Gabriela Istoc”.

gabiistoc.jpg

Tatal fetei, Petru Istoc, a oferit la sfirsitul serii, “din partea casei”, o cupa de sampanie.