Spectacol premieră la Teatrul de Animaţie din Bacău: „Cenuşăreasa”

4
1192

Secţia de Animaţie a Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău vă aşteaptă duminică, 18 martie 2012, ora 11.00, la premiera spectacolului „Cenuşăreasa”, realizat de Adela Moldovan, regizor independent şi profesor de teatru, cu numeroase colaborări în România, Ungaria, Franţa şi Maroc.

Potrivit concepţiei sale despre teatrul pentru copii, în centrul spectacolului băcăuan se vor afla păpuşile, mînuite la vedere de actori băcăuani.

„Mie îmi place ca atunci cînd lucrez la un spectacol să pun accentul pe mînuire, păpuşa să trăiască. Ele vorbesc foarte mult şi fără cuvinte. Aşa cum am gîndit acest spectacol cu domnul scenograf Eustaţiu Gregorian , păpuşile vor fi mînuite la vedere. Actorii vor fi povestitori, care au fost la această nuntă extraordinară a Cenuşăresei, undeva la palat, şi în drumul lor îi întîlnesc pe copii, care sînt spectatorii, şi le povestesc ce au trăit la nuntă, cum s-au simţit personajele, care e povestea lor. În final, ei se vor retrage să spună povestea şi altora, poate.

Ce mi se pare important în acest spectacol e că există aceste păpuşi atît de frumoase, cu caractere puternice, care dau posibilitatea actorilor mînuitori să facă o interpretare deosebită, şi ca voce, şi ca mişcare. Avem o muzică foarte frumoasă în spectacol, aparţinînd domnului Luptovits Laszlo, din Ungaria, cu care eu colaborez de ani buni.

Ca imagine, ca vervă, ca text, ca muzică, totul se compune foarte frumos. Este un spectacol care ar trebui să aducă o bucurie copiilor, dar nu numai lor, ci şi părinţilor, să se amuze şi părinţii, şi să fie, ceea ce eu, în primul rînd ca actor marionetist, îmi doresc foarte mult, ca şi interpreţii să îl joace cu plăcere, să fie o bucurie comună împărtăşită cu spectatorii”, a declarat regizoarea Adela Moldovan.

Personajele principale ale poveştii, Cenuşăreasa/Prinţesa şi Prinţul, vor prinde viaţă cu ajutorul tinerilor actori Adina Iftimie şi Graţian Florin Prisacariu, recent intraţi în trupa Animaţiei băcăuane.

„A fost un proces destul de obositor dar din care presupun că am învăţat cu toţii, echipa Teatrului de Animaţie. Spectacolul este unul viu, interactiv, bine legat. În privinţa personajului meu principal, Prinţul, este un personaj de maximă sensibilitate, foarte expresiv”, a afirmat actorul Graţian Florin Prisacariu.

Adina Iftimie crede că spectacolul va fi perceput ca un „miracol” de copiii ce vor viziona „Cenuşăreasa” Teatrului băcăuan.

„Simt că acest personaj, Cenuşăreasa şi mai apoi Prinţesa, este mai aproape de sufletul meu decît ar fi putut fi celelalate personaje, pentru că e o fată bună. M-am bucurat foarte mult de acest spectacol pentru că mi se pare că spectatorii copii îl vor interpreta ca pe un miracol. În faţa lor se va produce miracolul Cenuşăresei, care va fi transformată într-o prinţesă bună şi care va rămîne pînă la adînci bătrîneţi alături de Prinţ, asta însemnînd că Binele învinge întotdeauna”, a spus actriţa Adina Iftimie.

Din distribuţie mai fac parte actorii Andreea Sandu Dominte, Marlene – Duduman Ulmu, Alina Neagu, Liliana Isbândă, Laurenţiu Budău şi Marian Puiu Gheorghiu.