Spectacolul din microbuz a cistigat Trofeul Galei „Star” 2011

2
1168

* Actrita Emilia Borbely, de la Teatrul Maghiar de Stat din Timisoara, le-a facut sa plinga in hohote pe doua dintre membrele juriului * Tinara a cistigat Marele Premiu si Trofeul festivalului

Gala “Star” a inregistrat la editia din acest an o premiera absoluta pentru Bacau, si chiar pentru juriu, oameni cu experienta in teatru si film, actritele Draga Olteanu Matei, Adriana Trandafir si regizoarea Alice Barb. Ultimul recital din programul festivalului, “Mady – Baby”, de Gianina Carbunariu, in regia lui B. Fulop Erzsebet, inscris in competitie de actrita Emilia Borbely, de la Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely”, din Timisoara, s-a jucat intr-un microbuz de 17 locuri, care pe aproape intreaga durata de 80 de minute a recitalului a circulat prin Bacau.

Formula regizorala a creat citeva probleme in interiorul festivalului bacauan, multi dintre doritorii de a urmari spectacolul, chiar persoane care cumparasera bilet, au ramas pe afara. In microbuz au urcat doar doua dintre membrele juriului, Adriana Trandafir si Alice Barb, criticul de teatru Carmen Mihalache, reprezentanti ai juriului de elevi, un cameraman, doi fotografi si un reprezentant al presei. Evenimentul a pornit astfel intr-o atmosfera de ostilitate, accentuata de o senzatie de disconfort in microbuzul inghesuit, transformat pe neasteptate in spatiu de joc.

“Miroase a gaz, deschideti un geam! Nu se poate asa ceva, miroase groaznic! Ce-i asta?”, a izbucnit in primele secunde de la urcarea in microbuz regizoarea Alice Barb, care a folosit cuvinte chiar mai dure decit cele citate si a cerut sa i se aduca o sticla cu apa. Dupa ce aceste doua doleante au fost indeplinite, masina Teatrului Maghiar de Stat din Timisoara a pornit pe strazile Bacaului. Si festivalul a alunecat astfel in inima orasului, in viata lui cotidiana. Povestea personajului din Mady – Baby, povestea unei traficate care visa sa studieze Arte vizuale, un om frumos prins de destin in imprejurari dezumanizante, s-a spus printre bacauani prinsi in virtejul programului lor zilnic.

Recitalul s-a derulat in limbile maghiara si româna, fiind construit pe textul Gianinei Carbunariu, completat de repetate momente de improvizatie, menite sa ajute la cunoasterea reciproca dintre actrita si spectatori.

Una dintre opriri a fost in spatele Teatrul “Bacovia”, unde actrita a cintat si a dansat, implicindu-i in acest joc si pe spectatori si pe membri ai juriului. Am repornit apoi, ca in scurt timp povestea lui Mady, ramasa insarcinata spre dezaprobarea traficantului ei, sa se termine brusc cu un picior in burta si o singerare pina la moarte.

Si calatorii care au asistat la viata ei, la viata lui Mady, o fata pe care au iubit-o ca om, pentru ca au reusit in final s-o cunoasca, au privit-o ridicindu-se la ceruri, cu aripi de inger, prin trapa microbuzului, dincolo de care a disparut.

Regizoarea Alice Barb, aceeasi care cu 80 de minute in urma se pronuntase dur impotriva propunerii de spectacol, a izbucnit in plins la finalul sau. Si mai apoi ajunsa in teatru a plins in hohote, dupa marturisirea sa, alaturi de Adriana Trandafir, prada unei puternice emotii pe care actrita Emilia Borbely a transmis-o tuturor.

Recitalul le-a schimbat ordinea premiilor care erau ca si stabilite si au decis sa acorde acestui spectacol Marele Premiu si Trofeul Galei “Star”, pe care l-a primit ex-aequo si Lari Giorgescu.

Este cel de-al treilea premiu cistigat de “Mady – Baby”, montat de B. Fulop Erzsebet. Distinctiile anterioare sint Premiul pentru cea mai buna actrita, la cea de-a XXV-a editie a Festivalului de Teatru “Pledez pentru tineri” de la Piatra Neamt, si Premiul special al juriului la cea de-a VIII-a editie a Festivalului International de Teatru Universitar de la Pecs, Ungaria.

“Mi s-a parut un text foarte bun pentru scena. E scris pentru actori, e foarte usor de spus. Am facut un examen in anul I cu textul asta si de atunci mi-a ramas drag. E scris pe trei personaje si noi, eu cu regizoarea, am adaptat sa fie monodrama. Pentru mine mesajul e ca traim intr-o lume in care existam prin context unul linga celalalt, dar nici nu stim ce se intimpla de fapt cu persoana de linga noi. Ne stim in mare dar sint oameni ca si Mady care ajung in astfel de situatii dramatice, fara voia lor, care au ales forma asta de viata fortate de imprejurari, chiar din cauza comunitatii in care ajung sa traiasca. Si ar fi bine ca inainte de a zice ceva de un alt om sa ne gindim putin si sa ne uitam in noi”, a declarat Emilia Borbely.

Sursa foto: Teatrul Municipal „Bacovia”