Spectacolul vienez „Carmen”, pe scena Teatrului din Bacău, cu soprana Catarina Coresi Lal

1
1027

La începutul lunii noiembrie veţi putea vedea pe scena Teatrului Municipal „Bacovia”, din Bacău, spectacolul invitat „Carmen”, de Prosper Mérimée, susţinut de soprana de origine română Catarina Coresi Lal.

Este vorba de o creaţie teatrală, muzicală, producţie a Teatrului „Pygmalion”, din Viena, unde a avut premiera pe 30 septembrie 2012. Adaptarea pentru scenă a nuvelei scriitorului francez – care a inspirat şi celebra operă de Bizet – şi regia spectacolului sînt semnate de regizoarea Camelia Ţino, profesor de teatru la Academia de Teatru din Viena.

„Apăruta în 1847, nuvela scriitorului francez Prosper Mérimée aduce în prim plan iubirea pătimaşă a locotenentului Don José pentru frumoasa ţigancă spaniolă, Carmen, pe care a cunoscut-o într-o fabrică de tutun din Sevilla şi pentru care renunță la carieră, face contrabandă, este degradat, arestat și pe care o pierde în final, iubirea lui neputând lupta împotriva dorinţei de libertate a lui Carmen.

În versiunea Teatrului Pygmalion din Viena şi în interpretarea celebrei sopraniste Catarina Coresi Lal, Carmen sfîrşeşte într-un cabaret de provincie unde îşi deapănă amintirile, îşi retrăieşte scenic fragmentele cele mai importante ale vieţii şi deplînge dragostea pierdută, singurul lucru curat din viaţa ei, lăsându-se purtată pe notele cunoscutelor arii din opera cu acelaşi nume de George Bizet şi ale ”Zarzuelelor”, melodii autentice din folclorul spaniol”, dezvăluie producătorii vienezi din construcţia spectacolului.

În Bacău, spectacolul se va juca, în limba română, luni, 12 noiembrie 2012, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Municipal „Bacovia”. Preţul unui bilet este de 50 de lei.

Prezenţa acestui spectacol vienez în Bacău este o urmare a unei colaborări dintre Teatrul „Pygmalion” din Viena şi Teatrul băcăuan, care a avut ca rezultat recent premiera „Procesul”, de Kafka, pusă în scenă, cu actori băcăuani, de regizorul de origine română Geirun Ţino.

Despre soprana Catarina Coresi Lal (sursa: Teatrul „Pygmalion”, Viena):

Soprana de renume internațional Catarina Coresi Lal, cunoscută și îndragită pentru interpretarile inedite pe mari scene de opera ale lumii, printre care Opera Națională din Bratislava, Opera Națională din Bucuresti, Teatro de la Ciudad Mexico, Opera Bergen, Sala de concerte Arbat din Moscova, Sala de concerte din Beijing, ca sa amintim numai cîteva dintre ele, laureată a multor festivale internationale de operă, dă viața în spectacolul vienez, cu sensibilitate și pregnanță protagonistei nuvelei lui Mérimée, “Carmen”.
Printre cei care admiră vocea și timbrul ei fermecator sa află și Papa Benedikt XVI. pentru care sub bageta dirijorului Rinaldo Muratori a interpretat arii din “Norma”, “La Traviata” și “Macbeth”.

Sursa FOTO: Teatrul „Pygmalion”, Viena.