Start pentru cea de-a VII-a ediţie a Galei „Star” – Bacău, 2012

Aşa-i că aţi dori ca măcar pentru o oră să vă puteţi plimba pe strada asta a Bacăului de altădată? Eu mi-aş dori. Astăzi, din ea, doar Teatrul a mai rămas şi va găzdui în perioada 5 – 10 aprilie 2012 cea de-a VII-a ediţie a Galei „Star”, festival internaţional dedicat spectacolelor de tip one – man – show.

Dacă v-ar spune cineva că este posibil ca timp de şase zile să călătoriţi nelimitat în timp şi spaţiu, să ajungeţi, de exemplu, într-o clipă în ţări ca Japonia, Bulgaria, Republica Moldova sau în unele dintre cele mai importante oraşe din România, să cunoaşteţi dramaturgi din timpuri diferite, să fiţi cine doriţi, să întîlniţi oameni noi, minunaţi, şi experienţe memorabile aţi spune „Nu”, în favoarea rutinei zilnice? Dacă spuneţi „Da”, înseamnă că vreţi, de fapt, să participaţi la Gala „Star” 2012. Veniţi la festival! Teatrul ne poate ajuta să călătorim în timp…

Şi acum, cîteva date „tehnice”:

* 15 recitaluri în concurs * 6 recitaluri extraordinare * 4 ţări participante * 3 băcăuani selectaţi * juriu internaţional * intrare liberă la recitalurile înscrise în competiţie

Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău deschide joi, 5 aprilie 2012, cea de-a VII-a ediţie a Galei „Star”, festival – concurs internaţional dedicat spectacolelor de tip one – man – show. Timp de şase zile pe scena de teatru băcăuană vor evolua 15 actori concurenţi, din România, Republica Moldova, Japonia şi Bulgaria, aflaţi în competiţie pentru Marele Premiu şi Trofeul festivalului ori pentru unul dintre cele două premii de interpretare masculină sau feminină. Cîştigătorii vor fi desemnaţi de un juriu din care vor face parte actriţele Irina Petrescu şi Catrinel Dumitrescu şi regizorul Geirun Ţino, director al Teatrului „Pygmalion” din Viena (Austria).

Selecţia concurenţilor a fost realizată, ca în fiecare an, de teatrologii Carmen Stanciu, Dan – Marius Zarafescu şi actorul Gabriel Duţu, director executiv al Galei „Star”, care au vizionat 47 de recitaluri înscrise. Cîştigătorul Marelui Premiu va primi 1000 de euro, iar fiecare premiu de interpretare are o valoare de 500 de euro. Va fi acordat de asemenea Premiul „Ştefan Iordache”, onorific, decis, ca în fiecare an, de un juriu de liceeni.

Bugetul ediţiei 2012 este de 120 de mii de lei, bani oferiţi de Primăria şi Consiliul Local Bacău. De asemenea, festivalul beneficiază de sprijinul UNITER şi al Ministerului Culturii.

Trei concurenţi băcăuani

Printre concurenţii selectaţi pentru ediţia din acest an se numără şi trei actori băcăuani, care se vor prezinta cu producţii independente. Prima dată o veţi putea vedea pe scena festivalului pe Eliza Noemi Judeu, actriţă a Teatrului Municipal „Bacovia”, care va prezenta joi, 5 aprilie, de la ora 18.30, recitalul „Femei singure”, după Dario Fo, o producţie semnată de regizorul Gheorghe Balint şi Compania „Buzunarul cu teatru”, din Bacău. Vineri, 6 aprilie, tînărul actor Ştefan Huluba, născut în Bacău, va intra în concurs, la ora 18.30, cu recitalul „Camil. Un oarecare”, de Răzvan Ropotan, în regia lui Răzvan Ropotan. De asemenea, în cea de-a IV-a zi a festivalului, duminică, 8 aprilie, este programat de la ora 17.15, recitalul „Dă-dămult… Mai dă-dămult”, după I.L.Caragiale, un spectacol prezentat de Alexandru Bogdan, născut în oraşul băcăuan Târgu – Ocna, şi regizat de Maria Rotar. Intrarea la toate cele 15 recitaluri concurente este LIBERĂ.

Anca Sigartău, Oana Pellea şi Ion Caramitru joacă la Gala „Star” 2012

În fiecare dintre cele şase seri de festival sînt programate, după spectacolele din concurs, recitaluri extraordinare susţinute de artişti ai scenei româneşti şi internaţionale, printre care Mihaela Teleoacă, cîştigătoare a Marelui Premiu la ediţia 2009 a Galei „Star”, Anca Sigartău, Tazio Torrini, Oana Pellea sau Ion Caramitru.

De asemenea, şi în acest an, organizatorii festivalului au creat un moment destinat spectatorilor copii. Andrei Teaşcă va susţine duminică, 8 aprilie, de la ora 11.00, spectacolul de magie pentru copii „Kids Magic Show”. Un bilet la recitalurile extraordinare costă 25 de lei, indiferent de spectacol.

„Din păcate, nu va mai putea veni duminică seară, în recital extraordinar, Yumiko Tsuji, din Japonia, din cauza unei probleme de sănătate. De ceea va fi reluat, pe 8 aprilie, spectacolul artistului din Italia, pe care îl veţi putea vedea şi sîmbătă, 7 aprilie”, a precizat Adrian Găzdaru, director al Teatrului Municipal „Bacovia”.

În premieră anul acesta, zilele de festival se vor încheia tîrziu în noapte cu „divane”, discuţii libere, pe tema recitalurilor în concurs, la care vor participa actori, critici de teatru, jurnalişti, spectatori. Întîlnirile vor avea loc, în funcţie de numărul participanţilor, în Salonul Alb de la Caffe du Teatre sau în Sala Studio a Teatrului.

„I-am zis «Divanul» după o carte a lui Cantemir. Vor fi discuţii relaxante, amicale. (…) Bacăul deschide sezonul festivalier în România, imediat urmează Gala Uniter şi, apoi, o serie întreagă de alte festivaluri importante. Este un titlu de mîndrie pentru Bacău să se afle pe harta teatrului românesc”, a declarat criticul de teatru Doru Mareş, secretar literar al Teatrului Municipal „Bacovia”.

A, era să uit: farafiltru.net este partener media şi în acest an. Ne vedem la Gală! Vizionare placută!

Foto: Doru Mareş, secretar literar al Teatrului „Bacovia”, Alexandra Irina Lăiu, secretar PR, Adrian Găzdaru, director al Teatrului „Bacovia”.

Program „Gala STAR“ – 5-10 aprilie 2012

ziua 1 / Joi, 5 aprilie
16.00 / Sala Mare
Deschiderea Galei Star, ediţia a VII-a

17.15 / Sala Studio
Recital în concurs
Bianca HOLOBUŢ – „Tata a fost actor, e adevărat… eu, cine ştie?” (65 min.)
Teatrul „I.D. Sârbu“, Petroşani

18.30 / Sala Mare
Recital în concurs
Eliza Noemi JUDEU – „Femei singure” (50 min.)
Producţie independentă – Compania „Buzunarul cu teatru” Bacău

20.30 / Sala Mare
Recital extraordinar Mihaela TELEOACĂ – „Moştenitoarea” (Teatrul de Comedie Bucureşti)

ziua 2 / VINERI, 6 aprilie
16.00 / Sala Studio
Recital în concurs
Toma DĂNILĂ – G.O.D (60 min.)
Teatrul „LUNI” de la Green Hours, Bucureşti

17.15 / Sala Mare
Recital în concurs
Diana DECUSEARĂ – „Mi-e frică de Marea Neagră” (70 min.)
Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Chişinău

18.30 / Sala Studio
Recital în concurs
Ştefan HULUBA – „Camil. Un oarecare” (65 min.)
Producţie independentă

20.30 / Sala Mare
Recital extraordinar Anca SIGARTĂU – „Puşlamaua de la etajul 13 (Teatrul „Tudor Vianu“, Giurgiu)

ziua 3 / SÂMBĂTĂ, 7 aprilie
16.00 / Sala Studio
Recital în concurs
Raluca MARA – „Era atîta hărmălaie-n cer!” (50 min.)
Teatrul de Nord, Satu Mare

17.15 / Sala Mare
Recital în concurs
Alin FLOREA – „Visul unei nopţi de gală” (50 min.)
Teatrul „Maria Filotti”, Brăila

18.30 / Sala Studio
Recital în concurs
Răzvan ROPOTAN – Fără cap (45 min.)
Producţie independentă

20.30 / Sala Mare
Recital extraordinar Tazio TORRINI – „La collona infinita” (Compania „TELLURIS”, Italia)

ziua 4 / DUMINICĂ, 8 aprilie
11:00 / Sala Mare
Recital extraordinar Andrei TEAŞCĂ –
Spectacol de magie pentru copii „Kids Magic Show”

16.00 / Sala Mare
Recital în concurs
Stelian ROŞIAN – Iona (55 min.)
Teatrul Municipal „Ariel”, Râmnicu-Vâlcea

17.15 / Sala Studio
Recital în concurs
Alexandru BOGDAN – „Dă-dămult… Mai dă-dămult” (45 min.)
Producţie independentă

18.30 / Sala Mare
Recital în concurs
Junko HORI – „Asa-chan” (40 min.)
Tokio, Japonia

20.30 / Sala Mare
Recital extraordinar Tazio TORRINI – „La collona infinita” (Compania „TELLURIS”, Italia)


ziua 5 / LUNI, 9 aprilie

16.00 / Sala Mare
Recital în concurs
Milena MILANOVA – „Nikotine” (60 min.)
Theatre Atelie 313, Bulgaria

17.15 / Sala Studio
Recital în concurs
Roxana GÎRLEANU – „Audiţia!” (40 min.)
Producţie independentă

18.30 / Sala Mare
Recital în concurs
Andrei SOCHIRCĂ (Alex Calancea Band & Olia Tira) – „Jack Fărăomână sau istoria unui contrabasist” (80 min.)
Teatrul „U.S.A”., Chişinău

20.30 / Sala Mare
Recital extraordinar Oana PELLEA – Vocea umană (Teatrul Metropolis, Bucureşti)

ziua 6 / MARŢI, 10 aprilie
17:00 / Sala Mare
Recital în concurs
Gabi DEL PUPO – Călătorie la capătul unei duminici (50 min.)
Teatrul Municipal Baia Mare

19.30 / Sala Mare
Decernarea premiilor Galei „Star” 2012

20.30 / Sala Mare
Recital extraordinar de închidere Ion Caramitru şi violoncelistul – Adrian Naidin „Vorbe, vorbe, vorbe…” (Premieră)

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular