Odata cu preluarea Centrului de Cultura „Rosetti Tescanu – George Enescu” de laTescani (Bacau) si transformarea lui in Sectia „Dumitru si Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”, Muzeul National din Bucuresti care poarta numele autorului operei „Oedipe” a decis sa transforme si proiectele derulate de institutia de cultura din Bacau. Astfel, unul din traditionalele evenimente derulate de fostul Centru de Cultura, Tabara de arta plastica, organizata aici din ’76 pina in 2007, si-a dat obstescul sfirsit. Regele a murit. Traiasca regele!
In perioada 1 – 21 august 2008, s-a desfasurat la Tescani prima editie a Taberei Internationale de pictura experimentala „Transfer Project”, organizata de Consiliul Judetean Bacau si Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”, in parteneriat cu Muzeul National “George Enescu” Bucuresti si Galeria „Atelier 35” Bucuresti. Pentru trei saptamini, Tescaniul a fost punct de intilnire pentru 13 artisti din diferite colturi ale lumii (România, Texas, Marea Britanie, Italia, Spania si Republica Moldova) si pentru tot atitea feluri de a aborda arta plastica. Incepind cu afisul taberei, pina la lucrari sau la felul in care acestea au fost expuse in final, totul s-a realizat in ideea unei rupturi de traditional. Locul peisajelor, reflectate in tablourile editiilor anterioare ale taberei, l-au luat in lucrarile artistilor selectati pentru actuala editie pictura nonfigurativa, „subiectele” potential provocatoare.
Tot in ideea probabil de „altfel”, „vernisajul” s-a consumat miercuri, inainte de a incepe, pe o veranda, in spatele Centrului, in buza bucatariei, unde tinara artista plastica Silvia Costin, coordonatoarea “Transfer Project” i-a nominalizat pe toti participantii prezenti. Scurtul moment a fost urmat de o invitatie la vizitarea tuturor locurilor unde au fost expuse lucrarile celor 13 artisti: Meraria, Capela, parcul si chiar bucataria Centrului.
Expozitia va mai putea fi vizitata inca doua saptamini la Tescani iar in luna octombrie lucrarile vor fi expuse la Galeria „Atelier 35” din Bucuresti.
Artistul plastic Ilie Boca:
„E normal ca de la Muzeul «Enescu» sa vina cu ideile lor, e bine sa se experimenteze. Din’ 76 facem la Tescani Tabara de arta plastica, primele doua editii au fost organizate in Bacau , la “Letea”. Pina in ’90 am avut invitati artisti din Romania, ca n-aveai voie din afara, si apoi, artisti invitati de peste tot”.
Criticul de arta Iulian Bucur:
„Din pacate artistii nostri bacauani, tineri, batrini, asa ceva inca nu au facut. Nu stiu din ce motive. Probabil ca exista pentru toate un inceput. Felul acesta de carnaval l-au visat cu siguranta. Fiecare artist viseaza sa iasa pe strada si ca lucrarile sale sa devina bun comun si sa nu stea ca niste printese pe ziduri dar la noi in Bacau din pacate nu s-a intimplat lucrul asta. Dar aici e o tabara, in care toate se catalizeaza mai usor. E foarte util de participat la ce se intimpla aici dar vad ca sunt totusi destul de putini artisti plastici bacauani. E pacat. Nu ar trebui sa vina doar in mod organizat ci din propria curiozitate sau chiar de placere. La o expozitie de arta vii ca sa vezi si sa ai felul acela de placere artistica. Ma asteptam sa fie mai multi, macar pentru simplul schimb de carti de vizita cu alti artisti, daca nu si schimb de idei”.
Artistul plastic David Lindsay, profesor Texas Tech University:
„A fost o oportunitate extraordinara sa vin aici si sa lucrez impreuna cu artisti din toate aceste tari participante. Cred ca artistii de peste tot se confrunta acum cu aceleasi probleme in relatia cu societatile din care facem parte. A fost interesant sa vad lucrurile cu care si romanii se confrunta. Am avut o foarte puternica sinergie”.
Artistul vizual Silvia Costin, coordonator “Project Transfer”:
“Tabara de anul acesta este una traditionala si totodata noua iar tema proiectului «Transfer» ilustreaza lucrul acesta pentru ca presupune sondarea discursului artistic contemporan dar si traditional totodata si cred ca este nevoie de raportarea asta la arta contemporana pentru ca e o provocare si pentru artisti dar si pentru public. A fost foarte bine primita de artisti si asta este reflectat in numarul mare de aplicatii primite din strainatate, mai putine din România. Cred ca spatiul a fost foarte potrivit pentru tema”.
Toate vechi si noi sunt toate
Totusi, ca sa fie pina la capat un experiment ar fi trebuit ca evenimentul sa reuseasca si sa atraga presa la vernisaj. Aici insa s-a pastrat traditia. Cultura nu vinde, prin urmare, cu o exceptie, niciun picior de jurnalist n-a experimentat „intilnirea” cu expozitia care a incheiat prima editie a acestei tabere.
Proiectul „Transfer”:
„Tema aduce in discutie conceptul extins de «transfer», atat in plan conceptual, cat si in cel al mediilor de lucru. Proiectul subliniaza fuziunea ca semn al alteritatii si incurajeaza intrepatrunderea tuturor nivelurilor conceptual – practice in sensul imprumuturilor reciproce. Termenii cheie sunt: pluralism, mixtura, scrutarea identitatii multiple, accesibilitate, incongruenta. Tema focusează asupra dezvoltarii resurselor culturale si artistice actuale”.
Sursa: http://transferproject2008.blogspot.com/2008/03/blog-post.html