Tata Geo

19
1457

Tata Geo este primul redactor sef care mi-a corectat si publicat un articol, chiar mai multe, cind eu eram in liceu iar el a pornit un proiect pentru tineri, Ziarul fara Nume, la care am colaborat cu imensa bucurie. Eram indragostita de el, cum altfel, ca doar eu eram o liceana iar el transforma visele mele in realitate: scriam la ziar. I-am cumparat o data placinte calde si i le-am dus la redactie, singura mea dovada de iubire, platonica.

L-am admirat apoi pe tata Geo pentru ca la maturitate a avut curajul si increderea de a-si schimba profesia, a renuntat la presa si s-a inscris la regie. Student la 40 ( cit sa fi avut?), de ani. Mi s-a parut, din nou, admirabil.

Peste ani, cind eram in facultate ne-am reintilnit o data, intimplator, in Gara de Nord din Bucuresti, la telefoane, unde eu sunam acasa. Mi-a luat miinile si a zis: „Vreau sa vad ce bijuterii porti”. Avea el probabil un ritual al lui de a citi femeile dupa inelele de pe degete. Cind vorbeste cu tine iti ia miinile in palme calde.

Tata Geo m-a oprit saptaminile trecute intr-o zi cind l-am salutat in stil „N-am timp”, la iesirea de la Inspectoratul Scolar, si mi-a oferit o lectie despre ritmul trairii, pe care nu va trebui sa o mai repete cu mine: „Oare chiar nu poti sa-mi oferi doua minute din viata ta ca sa stam de vorba?”. Tata Geo fumeaza mult, poarta camasi lalii, faine, si isi tine ochelarii pe virful nasului. Cind vrea sa te certe, tace si zimbeste. Si e destul.

Cu citiva ani in urma actrita Eliza Judeu mi-a spus la o repetitie a unui spectacol: „Urmareste-l pe Geo, el coordoneaza actorii tacind. Ne pune doar muzica, pentru a spune cum vrea sa curga spectacolul”.

Tata Geo este si profesor la Palatul Copiilor, pentru Prospero’s Group, o trupa de liceeni care au cistigat premii la festivalurile din tara cu spectacolele regizate de el, pentru ca stie sa-i faca pe oameni sa iubeasca teatrul.

Tata Geo participa la orice eveniment teatral organizat in Bacau, pentru ca el este dintre cei putini care nu inceteaza niciodata sa invete. Geo se hraneste mereu din intilnirile cu oamenii, cu emotiile descoperite pe scena sau in sali de spectacole.

Tata Geo este regizorul care isi iubeste si isi apara actorii cu care lucreaza, cu posesivitate. Tata Geo este impulsiv, circotas, exagereaza uneori si se revolta cu pasiune cind crede ca teatrul este nedreptatit. Daca tata Geo circoteste despre ID Fest, sa nu va suparati! Face asta pentru ca tata Geo Balint iubeste teatrul cu patima.