Teatru de Kartier – „un proiect de a testa imposibilul”

Valentin Braniste, actor angajat al Teatrului Municipal „Bacovia”, si un tinar absolvent de filosofie, Rares Mardare, sint „parintii fondatori” si pina acum singurii membri ai trupei Teatru de Kartier, o noua initiativa bacauana independenta, care incearca sa fie o alternativa la „teatrul institutionalizat”.

Ineditul proiectului este ca baietii isi scriu singuri textele, inspirati de realitatea imediata, de probemele actuale ale societatii in care traim, de obsesiile omului contemporan.

Teatru de Kartier a prezentat simbata seara, intr-o cafenea din Bacau, primul lor proiect, „Cafea amara”, un spectacol cu o puternica amprenta sociala. Subiectul, la fel de frust precum realitatea acestor zile: intilnirea cu final neasteptat dintre un profesor inglodat in datorii si un recuperator fara scrupule. Alaturi de ei in acest prim proiect a fost si violonistul Iulian Dragomir, student la Universitatea de Arte din Iasi.

„Nu vreau sa mai dam drepturi de autor, cind putem sa ne facem singuri textele. O fi genial Matei Visniec, dar e problema lui. Stim subiectele zilei. Eu vin cu ideile, Rares scrie scenariile. Jucam realitatea. Fac subiecte la comanda, daca e cineva care da bani pentru asta, fac si monolog despre tevi. Sa vinzi arta la nivel de comert, asta nu inseamna kitsch. Ce facem noi e un proiect de a testa imposibilul”, a declarat actorul Valentin Braniste.

Scenaristul trupei a studiat pictura la Liceul de Arta „George Apostu” din Bacau, filosofia la Iasi iar, la 25 de ani, incearca actoria.

„Pentru mine, fiecare gest artistic este o cautare a scinteii divine interioare, o cautare spirituala, o exorcizare. Ca sa ne cunoastem pe noi insine, trebuie sa cunoastem intii intunericul din noi”, explica Rares Mardare trecerea sa de la pictura la actorie.

Simbata seara, cei doi actori au testat in fata publicului din cafenea si o varianta de teatru sport, improvizatie pe teme lansate de spectatori. Timp de cite doua minute, Valentin Braniste si Rares Mardare au incercat sa-si foloseasca inspiratia de moment pentru a dezvolta secvente de stand-up comedy plecind de la provocari precum Blackberry vs. iPhone, alb vs negru, femeia moderna, marijuana, Obama s.a.m.d.

Noul proiect de teatru va reveni in fata publicului simbata, 18 septembrie 2010.

Teatru de Kartier va organiza in curind un casting pentru noi membri ai trupei, amatori de teatru. „Dupa un an de «pirnaie artistica» te faci actor, nu daca joci ca bugetar”, a mai spus actorul Valentin Braniste.

Sursa foto 1: Criticati.ro

Similar Articles

Comments

 1. Am fost sambata seara sa vad piesa. Deci a fost total altceva decat o piesa de teatru obisnuita. Practic m-am simtit parte din scenariu, am trait alaturi de actori o realitate cotidiana, prezentata impecabil de cei 2 protagonisti.
  Sincer sa fiu , ma voi duce si sambata care vine, aveti grija, Teatru de Kartier creeaza dependenta !

 2. Bine, impecabil poate e prea mult. Piesa oricum a fost mai buna decat stand up-ul. Oricum, sigur te descurcai tu mai bine:)

 3. Da Puki ai dreptate, nu suntem perfecti. Nu ai citit textul piesei dar la joc e mereu loc de mai bine, chiar si la cei consacrati. Multumim oricum:)

 4. @ vlad, sau tu, ca ai umor… Da, stand-up-ul a lasat de dorit. Aici ma descurcam eu mai bine. 🙂 Hai sa le uram succes!

 5. Multumim. Ceea ce nu prea ai prins Puki e ca noi nu am facut stand up cu text ci improvizatie. Da normal ca piesa e mai buna decat stand up-ul. Stand up-ul critic vorbind e treapta cea mai de jos a comediei. Si inca ceva, improvizatia e treaba grea. Majoritatea trupelor de stand up se folosesc de texte bine tocite acasa. Pe cand daca faci improvizatie iti asumi riscuri si ai curaj. Trebuie mult exercitiu, sute de ore chiar. E usor sa te crezi bun de pe margine. Umorul facut la fata locului e treaba grea. Multumim pentru urari. Oricum cartea noastra de vizita e teatrul.

 6. Valicu,in orasul asta esti cel mai iubit dintre ardeleni,dupa mine,normal,ca-s fata!.Ma bucur enorm pentru tine,initiativa o stiam,bine ca ai iesit la public.
  Si stii foarte bine,ca…teatrul e in tine! Subiectele sunt afara,cafeneaua o gasim repede!
  Ma bucur ca joci dupa mine,ca sa te pot revedea si eu!
  Te tii de program,frate,da?
  Rares,multa bafta…oricum si tie iti lipseste o doaga,asa ca bine ai venit!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular