Teatrul – ca instrument al pacii si reconcilierii

Pe 27 martie sarbatorim Ziua Mondiala a Teatrului. Mesajul dedicat aniversarii din 2011 vine de la Jessica A. Kaahwa , din Uganda, care vede in aceasta arta a spectacolului „un puternic instrument al pacii si reconcilierii”, un mesaj mai mult decit binevenit pentru miscarea teatrala din Bacau.

„Cu ocazia acestei Zile Mondiale a Teatrului, vă îndemn să reflectaţi asupra acestei perspective şi să promovaţi teatrul ca pe un instrument universal de dialog, transformare şi reformă socială. Naţiunile Unite cheltuiesc sume uriaşe de bani pe misiuni de menţinere a păcii prin intermediul armelor în toată lumea, în vreme ce teatrul este o alternativă spontană, umană, mai puţin costisitoare şi cu mult mai puternică. Chiar dacă nu poate fi singura cale de a aduce pacea, teatrul ar trebui cu siguranţă inclus ca un instrument eficace în misiunile de menţinere a păcii”, spune Jessica A. Kaahwa, in mesajul sau pe care il puteti citi integral aici, mesaj asupra caruia mi-a atras atentia actrita Eliza Judeu.

Singura veste despre sarbatorirea Zilei Mondiale a Teatrului in Bacau am primit-o, pina acum, de la regizorul Gheorghe Balint. Doi dintre membrii trupei sale „Prospero”, de la Palatul Copiilor, Alexandra Spataru si Radu Stoica, vor prezenta joi, la Teatrul „Bacovia”, spectacolul „Impaiati-va iubitii”, de Teodor Mazilu.

Contextul e neasteptat, dar poate se va dovedi util.

Similar Articles

Comments

 1. Hamlet:-„Acela care joaca rolul regelui va fi bine primit;Maiestatii Sale ii voi da toata cinstirea;cavalerul pus pe ispravi isi va folosi sabia si scutul;amorezul nu va suspina pe degeaba;cusurgiul isi va termina tirada impacat,mascariciul ii va face sa rida pe cei cu vintre gidiloase;iar domnita va spune deschis ce are pe suflet,caci altfel versul alb se va poticni.Ce actori sunt?

  Rosencrantz-„Chiar acei care va desfatau odinioara,tragedienii din oras.”

  Hamlet-„Cum se face ca umbla de ici-colo?Ar cistiga mai mult,si ca reputatie,si ca bani,daca ar sta locului.

  Rosencrantz-„Cred ca neajunsul li se trage de la ultima inovatie.”

  Hamlet-„Se bucura de aceeasi faima ca atunci cind am fost eu in oras? Sunt la fel de cautati?

  Rosencrantz-„Adevarul este ca nu.[…]Isi dau toata silinta,ca si pina acum;dar exista,Alteta,un cuib de copilandri,puisori de uliu,care tipa cu pliscurile cascate de-ti impuie urechile si pentru asta sunt aplaudati nevoie mare;ei sunt acum la moda,si fac de ocara in asa hal teatrele de rind-cum le numesc dumnealor-incit multi tineri cu spanga la briu au luat spaima penelor de gisca,si abia mai indraznesc sa calce pe-acolo.[…..]

  […]Hamlet-„Scumpul meu domn,esti bun sa te ingrijesti de actori? Ia seama sa fie cinstiti cum se cuvine;CACI EI SUNT REZUMATUL SI CRONICA PRESCURTATA A VREMURILOR:MAI BINE SA AI UN EPITAF PROST DUPA MOARTE,DECIT SA TE VORBEASCA DUMNEALOR DE RAU CIT ESTI IN VIATA”.

  http://www.youtube.com/watch?v=Qsn9opKuWbs&feature=related

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular