Teatrul independent, din Bacau, o utopie sau o realitate?

*Regizorul Gheorghe Balint: “Teatrele institutionalizate sunt «comode»”

Teatrul Municipal “Bacovia” din Bacau nu mai este singura optiune pentru publicul interesat de spectacole de productie locala.

Repertoriul institutiei de cultura sustinuta financiar din bugetul local incepe sa aiba concurenta in proiecte independente realizate de actori angajati ai municipalului bacauan.

La inceput de drum, cei citiva „independenti” de pe tarimul Bacaului spun ca reusita initiativei lor depinde in primul rind de public. Altfel, nu va ramine decit o „aproape utopie”, „o fata mare care vrea sa vorbeasca despre sex”.

Actrita Eliza Noemi Judeu a oferit publicului simbata, la Salonul de Piane, spectacolul “Femei singure”, de Dario Fo si Franca Rame, productie a Companiei particulare “Buzunarul cu teatru”, condusa de regizorul Gheorghe Balint, fost angajat al Teatrului “Bacovia”. Este primul proiect independent din Bacau selectat pentru un festival international, “Femei singure” urmind sa participe in perioada 1 – 8 octombrie la High Fest – International Performing Arts Erevan , din Armenia.

Actrita bacauana nu se afla la prima initiativa independenta, dupa ce in 2004 a realizat doua spectacole de poezie, dupa Nichita Stanescu si Mircea Cartarescu, cel de-al doilea in regie proprie. Intrebarea poate fi in acelasi timp simpla si complicata: de ce?

Eliza Noemi Judeu:
“As innebuni daca oamenii n-ar mai avea nevoie de teatru! As innebuni daca n-as gasi un loc cit de mic sa transmit lumii ceva! Nu am stare, nu pot sa tac, sunt o revoltata, nu pot astepta sa fiu distribuita, desi am tot fost, multumesc lui Dumnezeu, trebuie sa fac lumea asta mai buna, mai intelegatoare, mai generoasa, mai atenta, mai sensibila…Oare nu asta-i rostul artistului!?
 
Teatrul independent in Bacau inca nu este perceput. Exista in primul rind idei preconcepute. Se stie ca in Bucuresti sunt multe teatre de stat, normal, e capitala, se stie de asemenea ca sunt si multe cluburi, cafenele, in care cei care nu au prins locuri in teatre – pentru ca s-au stopat angajarile – doresc sa se exprime prin teatru, pentru ca asta le este profesia. Daca noi, in Bacau, vrem sa imbogatim viata culturala, sigur vrem si sa ne rotunjim veniturile mizere, dar oferim ceva, de ce sa nu accepti? De ce sa nu crezi ca si-n Bacau se poate intimpla ce se intimpla de fapt in oricare centru universitar? Eu cred ca incet-incet lumea va imbratisa si la Bacau aceasta alternativa!”.

Regizorul Gheorghe Balint, initiatorul Companiei particulare “Buzunarul cu teatru”, crede si el ca in Bacau teatrul independent este deocamdata “aproape o utopie”, necesara insa ca alternativa la teatrul institutionalizat uneori “comod”.

Gheorghe Balint:
“Este foarte-foarte greu…Lumea nu mai are rabdare!… Eu lucrez cu aceeasi pasiune, profesionalism si placere, nu fac diferenta intre cele doua «sisteme». Din pacate parte din teatrele institutionalizate sunt «comode», problema este destul de spinoasa…nu te poti juca cu destinul unor oameni (actorii !), insa eu cred ca incet-incet vor iesi la suprafata spectacolele de calitate.

Depinde  si de public, care nu ar trebui socotit un fel de «plastilina» din care facem ce  vrem noi, ca doara sintem «artisti cu viziuni si lucruri extrem de importante de comunicat».

Sa faci  un spectacol este foarte simplu-complicat: sa spui o poveste si sa emotionezi. Restul sunt teorii, smecherii … Ce se-ntampla cu (in) teatrul romanesc ?!… Este un drum lung,  deocamdata nu se stie nici care este dreapta si stanga, darmite ce e la capatul tunelului care se numeste TEATRU… Am facut invitatie la mai multi actori bacauani sa joace la «Buzunarul cu teatru», deocamdata doar … Eliza Noemi Judeu!.

Voi continua cu «amatorii», «copiii mei» – elevii actori de la Prospero’s Group, din Palatul Copiilor, si raman in continuare deschis…

Cu banii este…GREU !!! Dar sint citiva oameni in Bacau care ne ajuta moral si financiar – chiar si un simplu print costa! Urgenta mare pentru «Buzunarul cu teatru» este o minima dotare cu lumini profesioniste!

Ar fi interesant un raspuns  sincer al celor «institutionalizati» la intrebarea «de ce si CUM fac teatru?»”.

O alta initiativa independenta a unui actor bacauan, de o factura diferita insa, este proiectul “Teatru de Kartier”, initiat de Valentin Braniste, care si-a propus sa ofere unui public de cafenea, in principal, spectacole inspirate din realitatea imediata, realizate dupa texte scrise impreuna cu Rares Mardare, tinar absolvent de filosofie, amator de teatru.

Ce l-a “minat in lupta” pe Valentin Braniste si cum vede el teatrul independent in Bacau? Cam asa:

„Nu e nimic nou in asta. Toti actorii din Bucuresti au part time la Tv, radio, film, reclame sau stand up. In primul rind e vorba de bani si apoi de autonomia in alegerea repertoriului.

Teatrul independent in Bacau este vazut ca o fata mare care vrea sa vorbeasca despre sex. Are sanse sa prinda radacini, atit timp cit ofera diversitate si foloseste linia dreapta catre inima spectatorului, fara falsuri si subiecte pe linga. Oamenii nu vor cavaleri si printese acum cind se moare de foame. Exorcizam criza prin cultura urbana.

Financiar e greu pentru ca incepem de la zero dar atit timp cit oameni care nu au fost in viata lor la teatru au zimbit macar o data la un show de club merita sa continui.

PS. Nu am sa uit sa dau 10 % la vrabii si batrini cind am sa fiu bogat”.

Teatrul de Kartier anunta ca in curind va avea si site.

Voi credeti ca teatrul independent are sanse sa se dezvolte in Bacau?

Update joi, 16 septembrie 2010:

Adrian Gazdaru, directorul Teatrului Municipal „Bacovia”:

„Din punct de vedere cultural, teatrul independent este un lucru foarte bine venit. Eu de cind sint director am incurajat acest gen de proiecte. Nu e nicio problema, nu intra in concurenta cu Teatrul. Nu stiu cum o sa se descurce din punct de vedere financiar. La conditiile economice care sint acum, din pacate, oricit de mult as dori ca simplu spectator, nu stiu cit voi mai avea puterea financiara de a rupe 10 lei din banii pe care-i am ca sa pot sa vin la teatru. Eu am luat in calcul o scadere a veniturilor proprii ale institutiei de 25 la suta in actuala stagiune, din cauza diminuarii veniturilor populatiei”.

Similar Articles

Comments

  1. Eu cred ca-n vremurile astea lumea se va intoarce spre cultura. Sa se mearga la teatru, sa se mearga la ateneu (incepe festivalul muzicii contemporane!), duminica incep spectacolele la Teatrul Bacovia,daca vrei sa bei si sa fumezi, te duci in cafenea si te „exorcizezi” prin vali…in concluzie e bine ca artistii,actorii,muzicienii sa ia cu „asalt” spectatorul, oamenii trebuie sa stie ca existam, ca le putem oferi hrana pentru suflet, pentru ca daca tac artele, s-ar putea sa vorbeasca armele!
    Cultura nu face figuratie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular