Spațiul în care a funcționat, timp de mai mulți ani, Librăria «Glissando», din centrul orașului Bacău, a revenit Teatrului Municipal ”Bacovia”.
Inițiativa de recuperare a vechiului foaier aparține acriței Eliza Noemi Judeu, manager al teatrului băcăuan, care intenționează să-l utilizeze ca spațiu de evenimente, ca sală de spectacole dar și ca salon de socializare în serile de teatru.
Inaugurarea s-a făcut miercuri, 8 noiembrie, cu un colocviu de cultură teatrală, care a avut-o ca invitată pe Florica Ichim, critic de teatru, redactor-șef al revistei „Teatrul azi”.
Cu acest prilej a fost lansat și volumul ”Teatru la filtru”, semnat de criticul băcăuan Carmen Mihalache. (Voi reveni asupra acestor momente, în articole separate).
“Am recăpătat un spațiu și pentru că aici a fost librărie, în semn de bună amintire, am decis să începem cu un colocviu despre importanța cărții de teatru, pentru că în Teatru ne aflăm. Vor mai avea loc astfel de evenimente, pentru că vreau să trezim conștiința publicului băcăuan și pentru că Teatrul «Bacovia» trebuie să devină vocea Cetății”, a subliniat Eliza Noemi Judeu, în deschiderea serii de inaugurare a noului spațiu de evenimente al instituției.
Într-o conferință de presă din debutul stagiunii 2017 – 2018 a Teatrului Municipal ”Bacovia”, managerul Eliza Noemi Judeu și-a anunțat, de asemenea, intenția de a organiza, în locul în care funcționat până de curând Librăria «Glissando», ”un mic spațiu de joc”, pentru amenajarea căruia este necesară însă o finanțare suplimentară.
”Acel spațiu va fi deocamdată pentru socializare și voi încerca să fac acolo spectacole minimaliste. Pentru asta îmi trebuie gradene retractabile, un minim de reflectoare. Lucrăm la asta, caut oferte, caut firme care să poată face acest lucru. Ca să pot creiona bugetul pentru anul următor, trebuie să includ și acel spațiu”, declarat în luna octombrie Eliza Noemi Judeu.
Managerul Teatrului băcăuan a mai anunțat, în debutul colocviului de miercuri seară, că este în căutarea unei nume pentru noul spațiu de evenimente al Teatrului Municipal ”Bacovia” și că va ține cont și de sugestiile primite de la spectatori, pe pagina personală de Facebook.
”Mă bucur pentru Teatrul «Bacovia» că are și acest spațiu, că are o nouă posibilitate de a fi mai aproape de băcăuani, de comunitate. Revenirea acestui spațiu Teatrului «Bacovia» nu face parte decât dintr-o firească normalitate. Mă bucur că instituțiile culturale încep să-și recapete, pe de o parte, spațiile și, pe de altă parte, importanța în comunitate. Ca spațiu, mie mie se pare mic, dar de abia acum intervine responsabilitatea Teatrului și a actorilor de a-l face mare, de a-l umple, de a-l umple cu spirit, pentru că în definitiv asta face un teatru, asta face o Filarmonică, asta face o bibliotecă s.a.m.d.”, a declarat Adrian Jicu, manager al Bibliotecii Județene ”Costache Sturdza” Bacău, în cadrul evenimentului de inaugurare.
”Întâlnirea din această seară e aproape intimă. Îmi place foarte mult că vă văd aproape de noi, îmi place că suntem văzuți, teatrul este o artă de vitrină, și că se vede ceva frumos, păcat că n-au avut curajul să intre”, a spus și criticul de teatru Carmen Mihalache, care a inaugurat, prin lansarea cărții sale, noul spațiu de evenimente al Teatrului Municipal ”Bacovia”.
În noul salon de evenimente al Teatrului, situat la parterul instituției, în vecinătatea străzii, spectacolul lumii – trecătorii – coexistă cu spectacolul cărții, cu spectacolul de teatru, într-un joc al oglinzior, care sunt pe pereți, care sunt ferestre, care suntem noi. Inception teatral? Cine pe cine privește? Unde este scena? Unde e de fapt spectacolul? Care sunt actorii? Oamenii din teatru sau trecătorii? E teatru în teatru? E oglindă în oglindă? E viață în viață? Oamenii vremii sunt priviți aici, din tablourile expuse, de oameni care au făcut istoria teatrului, într-un dialog trecut – prezent – viitor, care se va accentua în 2018 când Teatrul Municipal ”Bacovia” va aniversa 70 de ani de existență.
Cu repunerea vechiului foaier în circuitul public, sunt șanse ca mersul la teatru să redevină un obicei monden în Bacău, și cui nu i-ar prinde bine un plus de eleganță, în viață, în spirit, în atitudine sau în ținută, din când, în când, la final de săptămână, măcar.