Mai mult teatru pentru băcăuani. Începând cu luna martie 2018, publicul iubitor de teatru din Bacău va putea vedea mai multe spectacole pe scena Teatrului Municipal ”Bacovia”. Pe lângă producțiile locale, de la Secția de Animație și Secția Dramă, pe scena băcăuană vor fi prezentate și spectacole ale teatrelor din Suceava, Galați, Botoșani, Bîrlad și Piatra Neamț. Astfel, pasionații de teatru din Bacău vor avea șansa de a vedea cele mai bune producții ale instituțiilor de spectacole din județele învecinate, fără a cheltui bani pe transport și cazare într-un oraș străin.

De asemenea, spectatorii din județele amintite vor putea vedea pe scenele din orașele lor cele mai frumoase spectacole ale Teatrului Municipal ”Bacovia”.

 Inițiativa aparține actriței Eliza Noemi Judeu, manager al Teatrului Municipal ”Bacovia”, care a conceput în acest sens proiectul ”Schimb de spectacole”, parte din programul ”Hai și tu la teatrul meu”, inserat în proiectul său de management pentru mandatul în curs.

”Practic, am invitat teatrele din Moldova să reluăm acea frumoasă tradiție care a existat la un moment dat, să reluăm legăturile, Teatrul ”Bacovia” să-și prezinte actorii, spectacolele, celorlalte orașe iar celelalte orașe să prezinte publicului băcăuan actorii și spectacolele lor. În discuțiile cu ceilalți directori de teatre din Moldova, ne-am exprimat cu toții această convingere, că este momentul ca teatrele acestea să înceapă să aibă un alt fel de voce în plan național, măcar. Se tot aude de Ardeal, nu, și Moldova e pe o cale bună dar trebuie puțin împinse lucrurile de la spate”, a declarat Eliza Noemi Judeu, manager al Teatrului Municipal ”Bacovia”, în cadrul unei conferințe de presă, din februarie 2018.


IMG_2617

Prima ”vizită” pe scena băcăuană, din proiectul ”Schimb de spectacole”, este programată pentru vineri, 16 martie, când pe scena Teatrului Municipal ”Bacovia” veți putea vedea, 27750536_2012455922306320_2428443264433298210_nde la ora 18.00. spectacolul ”Kebab”, de Geanina Cărbunariu, o producție a Teatrului Municipal ”Matei Vișniec”, din Suceava, în regia lui Daniel Iordan.

 ”KEBAB, de Gianina Cărbunariu, este povestea a trei tineri români care, din motive personale, părăsesc țara din dorința de a se realiza în Irlanda. Motivul fiecăruia dintre ei este diferit dar, în același timp, este plin de speranță. Caruselul în care sunt prinși, ambiția dusă la extrem fac din ei victime și călăi. Textul abordează subiectul traficului de persoane, o realitate, din păcate, extrem de des întâlnită în țara noastră”, anunță Teatrul Municipal ”Bacovia”, pe pagina sa de Facebook.

 Spectacolul ”Kebab” a avut premiera pe 20 octombrie 2017.

27750900_2012457558972823_8161513948989337408_n

Vineri, 30 martie, veți putea vedea pe scena băcăuană montarea celebrului text shakesperian ”Îmblânzirea scorpiei”, în regia artistică a lui Ion Sapdaru. Este o producție a Teatrului Dramatic ”Fani Tardini”, din Galați, din stagiunea 2014 – 2015, în care o veți putea admira în distribuție și pe actrița Oana Preda Gheorghe, fiica actorului băcăuan Stelian Preda.

 Vor urma spectacole prezentate de Teatrul ”Mihai Eminescu”, din Botoșani, Teatrul ”V.I.Popa”, din Bîrlad, și Teatrul Tineretului, din Piatra Neamț.

 ”Încă nu am primit un răspuns la invitația adresată Teatrului din Iași”, a precizat Eliza Noemi Judeu.

La schimb, Teatrul Municipal ”Bacovia” va juca la Suceava, pe 23 martie 2018, spectacolul ”Unchiul Vanea”, de Anton Pavlovici Cehov, în regia Luminiței Țîcu, și, pe 13 aprilie 2018, la Galați, Omul care a văzut moartea”, de Victor Eftimiu, în regia lui Gheorghe Balint.

 Probabil că fiecare director de teatru simte problema pusă în spectacolul nostru Uciderea lui Gonzago”, și da, este important ca teatrele să-și iasă din matcă, actorii să-și iasă din sine și să-și propovăduiască, fiecare, adevărul lui”, a mai spus managerul Eliza Noemi Judeu.

Biletele pentru reprezentațiile din proiectul ”Schimb de spectacole” pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului Municipal ”Bacovia”.