„The Last Station” – a breathtaking story about Tolstoi

0
767

„Tot ceea ce stiu, stiu doar pentru ca iubesc” (Lev Tolstoi, „Razboi si pace”)

Nu trebuie sa fii fan al lui Tolstoi ca sa-ti placa acest film, dar, daca il vezi, este foarte posibil sa devii interesat de opera si de viata sa si sa-l treci in minte de la categoria „nume celebru pe un cotor de carte in biblioteca” in cea de „personaj fascinant”.

The Last Station nu este un film biografic dedicat creatorului Annei Karenina, nu afli prea multe despre cum si-a scris cartile sau despre parcursul sau biografic. Regizorul Michael Hoffman fixeaza camera pe apusul vietii lui Lev Tolstoi, in care scriitorul de origine nobiliara, cu titlu de conte, se distanteaza de acest rang, devenind un critic al inegalitatilor sociale. Noua sa filosofie este resimtita ca tradare de sotia Sofya, femeia pe care o iubeste de 48 de ani si care i-a nascut 12 mostenitori. Povestea lor de dragoste prinde accente dramatice in contextul noilor convingeri filosofice ale scriitorului rus.

Distributia, scenariul, decorurile, atmosfera fac din „The Last Station” un film puternic, impresionant, de revazut. Christopher Plummer (Tolstoy) si Helen Mirren (Sofya) sint extraordinari impreuna, iti taie respiratia. Pentru rolurile din acest film, cei doi au fost nominalizati in 2010 la Oscar si la Globurile de Aur pentru Cel mai bun actor in rol secundar si Cea mai buna actrita in rol principal.