Home Se intimpla in Bacau Timisoara a ras premiile la ID Fest 2008

Timisoara a ras premiile la ID Fest 2008

3
1158

Timisoara a fost vedeta editiei a IX-a a Festivalului de teatru in limba engleza „ID Fest” (Ingenious Drama Festival), organizat in Bacau in perioada 13 – 19 iulie. Cele doua trupe participante din aceasta localitate, The Hooleelogans si Heavenly Hell, au ras cam toate premiile. Bacaul, cam slabut. Ocupati probabil cu organizarea, tinerii actori bacauani nu au reusit sa se pregateasca suficient de bine pentru competitie si prin urmare nu au urcat de prea multe ori pe podium. Semn, cel putin, bila alba pentru ei, ca jurizarea a fost corecta, nepartinitoare, cum se intimpla la case mai mari. Daca or fi alte motive, decit cele organizatorice, pentru care nu au cistigat mai multe premii, asteptam dezvaluiri din culise. Din pacate, nu prea am reusit sa ajung pe la spectacole. In afara de cel al trupei A.C.T., „Gin and a bit of music” (Vera Ion) nu am vazut altceva, si cum spuneam intr-un post anterior, ei nu pareau a avea prea mari sanse la podium. La editia de anul acesta au concurat trupe de adolescenti din Bacau, Bucuresti, Alexandria, Timisoara, Craiova si Suceava.

Juriul format din regizorul Victor Ioan Frunza, regizorul Andreo Grosu, actrita Coca Bloos, dramaturgul Stefan Peca, Mihaela Olaru si Jennifer Bailey, o native speaker studenta la teatru, a acordat urmatoarele premii:

– Cel mai bun spectacol: „The Weding” ( A.P.Cehov); trupa „The Hooleelogans” -Timisoara
– Cea mai buna actrita: Ilinca Diaconescu, trupa „Brainstorming”- Bucuresti; „God” (Woody Allen)
– Cel mai bun actor: Vlad Pandur , „The Hooleelogans”- Timisoara;
Cea mai buna actrita in rol secundar: Anamaria Roman, „Nobody’s Group” – Bacau; „The importance of being earnest” (Oscar Wilde)
– Cel mai bun actor in rol secundar: Alex Balan, „The Hooleelogans”- Timisoara
– Cele mai bune lumini: „Heavenly Hell”- Timisoara; „Coloured cage” (Andrada Falcoi)
– Cea mai buna musica: „Heavenly Hell”- Timisoara
Cea mai buna engleza: Anamaria Roman, „Nobody’s Group” (Bacau)
– Cea mai buna regie: Mihai Prejban, „The Hooleelogans”- Timisoara
– Premiul special al publicului: „The Hooleelogans”- Timisoara
– Cea mai buna scenografie: „Catharsys”- Bucuresti; „The Square Bugler” (Leonid Juhovitzkii)
– Cea mai buna miscare scenica: „Heavenly Hell”- Timisoara
– Cele mai bune costume: „Catharsys”- Bucuresti

Cei mai buni organizatori: Diana Rusu si Laura Stan (Bacau)
– Premiul Always Being Professional (pentru cel mai vechi membru ID Fest: Mihnea Damian (Bacau)

Bravo tinerilor bacauani ca, asa cum a sintetizat una dintre organizatoare, au avut interesul sa munceasca aproape un an intreg, „pentru o saptamina de cultura”.


Gabriela Drobota, coordonatoarea proiectului ID Fest, membra A.C.T.
: “Eu sint foarte multumita de cum a decurs editia de anul acesta, am avut feedback-uri foarte bune, de la traineri, juriu, public. Cei de la Timisoara au avut spectacole mai bune. S-a vazut ca s-au pregatit mai mult. Cehov e Cehov, prinde in orice situatie. O sa lucram mai bine pentru editia viitoare. Nu are nicio legatura cu faptul ca am fost organizatori. Asa s-a intimplat, altadata luam noi premii. Anul acesta s-au schimbat generatiile in A.C.T. si au intrat multi copii fara experienta scenei. Dar noi am vrut sa joace si cred ca a iesit bine. Eu sint mindra de ei”.

Anamaria Roman, cea mai buna actrita in rol secundar: “Teatrul este o pasiune adolescentina. Am vrut sa fac ceva mai frumos. E adevarat ca este si o moda sa faci parte dintr-o trupa de teatru dar pe mine ma ajuta. Este experienta pe care o cistigi, tracul pe care inveti sa ti-l stapinesti, socializezi cu lumea. In plus, trebuie sa citesti teatru, asta te ajuta sa te dezvolti. Cred ca am cistigat pentru ca am avut oameni care m-au sustinut, colegii din trupa Nobody’s Group, si pentru ca am muncit mult. Ma bucur foarte tare de premiul pentru «best english» pentru ca m-am temut ca n-o sa reusesc accentul britanic, Augusta fiind o mama tipic victoriana. A fost si primul meu rol. (…) Timisorenii au noroc de regizori foarte buni, de oameni mai vechi, cu experienta, cu care lucreaza”.