Criza financiara prin care trece România s-a facut simtita si la cea de-a VIII-a editie a Tirgului colectionarilor desfasurat in zilele de 17 si 18 octombrie la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacau. Chiar daca oferta a inclus si anul acesta piese de filatelie, cartofilie, numismatica si antichitati care au atras atentia vizitatorilor, bacauanii mai mult au privit decit au cumparat. Din acest motiv, majoritatea expozantilor din alte judete au parasit tirgul inca din prima zi. Gasca s-a spart in jur de ora 13.00 – 14.00. „Am vindut cit sa nu mor de foame”, a exclamat in batrin anticar iesean, in timp ce, la citeva ore de la deschiderea expozitiei, isi indesa intr-un sac de rafie sabiile si armele vechi pe care le adusese la tirg.
Participantii s-au declarat totusi satisfacuti de organizare, singura nemultumire fiind ca nu s-a tinut cont ca in acelasi interval erau deschide tirguri similare la Varna, Cluj si Bucuresti.
„Organizarea este exceptionala, sala e foarte buna, e centrala. Iar pretul de participare este cel mai mic din toate tirgurile, 15 lei. Vin de fiecare data, pentru ca este o data pe an. Acum nu prea a fost vinzare, insa. In momente de criza, oamenii nu mai cumpara sau iau piese ieftine, fara prea mare valoare”
, a declarat filatelistul Doru Parfenie, din Bucuresti, un colectionar „din nastere”.
Fotografia lui George Bacovia, vinduta cu 600 de lei
Printre timbre, carti postale, fotografii de epoca, monede, ceasuri, bijuterii si vase de argint, reviste de la inceputul secolului, participantii au mai adus si piese de colectie mai putin valoroase, de la cartele telefonice, la cutii de bijuterii din lemn sau chiar obiecte ornamentale care frizau kitsch-ul.
„Piesele cu adevarat valoroase nu se aduc la tirg, schimbul se face intre doua persoane”
, a spus colectionarul Ioan Catana. Pentru cei interesati de istoria Bacaului, un expozant bucurestean oferea o fotografie cu autor necunoscut, a lui George Bacovia, care avea ca pret de pornire 600 de lei.
Lumea colectionarilor, „o lume inchisa”
Tirgul din Bacau s-a aflat si anul acesta la limita dintre pasiune si comert. Printre colectionarii pasionati, foarte putini, veniti sa isi completeze colectiile, au fost prezenti si destui negustori, care ofereau bacauanilor argintarii, bijuterii vechi, monede aduse si la editia anterioara a tirgului.
„Noi ne cunoastem de acum intre noi, cei care participam. Multe dintre piesele expuse aici nu le-am dori in colectiile noastre particulare, aici e vorba si de ce se vinde, oamenii cauta lucruri ieftine. Este foarte trist ca lumea colectionarilor este o lume inchisa, sintem vreo 200 prin toata România si tinerii nu mai sint pasionati de asa ceva. Timpul s-a scurtat, tineretul vrea bani, distractie. Cei care sint pasionati nu prea au bani. Vom muri incet”,
a prognozat colectionarul Doru Parfenie. Tineri erau dar pentru comert. Un baiat de 22 de ani din Iasi venise cu tot felul de nimicuri. Primea comision din pretul de vinzare, oferit de cei care-i incredintasera obiectele. Tinarul era si el colectionar. De fulare si insigne ale unei echipe de fotbal din Spania.
La actuala editie a tirgului au participat expozanti din Iasi, Suceava, Botosani, Vaslui, Birlad, Neamt, Roman, Buzau, Braila, Galati, Constanta.
Ca organizator sint multumit, am incercat sa pastram un nivel al tirgului, sa nu bagam orice fel de piese. Atita doar ca publicul nu prea a avut bani sa cumpere”
, a conchis colectionarul bacauan Ioan Catana.
Expozitia cu vinzare “Toamna colectiilor” a fost organizata de Asociatia Filatelica “Grigore Pascu” si Clubul “Colectionarii”, din Bacau.