Titluri, flori si prieteni, darurile primite de actorul Florin Blanarescu la aniversarea a 90 de ani

Pe 1 martie 2011 actorul Florin Blanarescu va implini virsta de 90 de ani. Miercuri seara, cel numit Clark Gable al scenei bacauane a fost sarbatorit de Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacau, alaturi de prieteni buni, fosti colegi de scena, spectatori fideli si oficialitati locale. Darul cel mai de pret pe care l-a primit in aceasta seara a fost darul prieteniei oferit de actorul Florin Piersic, care a venit sa-si imbratiseze prietenul si sa faca spectacol, depanind amintiri, in fata publicului bacauan.

Alaturi de Florin Blanarescu, actorii pensionari bacauani Doina Iacob si Viorel Baltag, zeci de ani slujitori ai scenei Teatrului „Bacovia”, au primit titlul de „Cetatean de onoare al municipiului Bacau” si cheia orasului. Aceleasi distinctii au fost acordate si actorului Florin Piersic, care, dupa cum a afirmat, si-a facut debutul pe scena bacauana.

„Acest eveniment este dedicat actorilor si doresc ca aceasta usa pe care o deschidem in aceasta seara sa nu se inchida niciodata si macar in fiecare an sa putem sa aducem un omagiu actorului. Multumesc doamnei si actritei Tanta Zmeu, magicianul acestei seri”, a declarat Adrian Gazdaru, director al Teatrului Municipal „Bacovia”.

Laudatio pentru cei trei actori a fost rostit, cu emotie vizibila, de Traian Valeriu, fost director al Teatrului „Bacovia”.

„Viata e o scena in care fiecare jucam cite un rol. Actorii din Bacau de zeci de ani au muncit pentru semenii lor. Chiar daca traim momente cind valorile in România nu sint apreciate si nu sint respectate noi cei care vremelnic sintem pe o functie publica si putem spune ca avem puterea deciziei, daca nu stim sa ne respectam oamenii care joaca un rol pozitiv prin faptele lor bune pentru comunitate, nu vom sti sa ne respectam pe noi si cu siguranta nu va spune nimic despre noi. Sinteti intr-o arena a celor care trebuie sa fiti respectati pentru tot ceea ce ati facut”, a declarat miercuri seara Romeo Stavarache, primar al municipiului Bacau.

Doina Iacob: „Am avut sansa sa devin ceea ce mi-am dorit”

Fostul director Traian Valeriu a conturat un portret din superlative al Doinei Iacob, pe care a numit-o studenta eminenta, personalitate distincta, excelent om de echipa, integru, onest, demn, modest, desi constienta de valoarea sa, exemplu de constinciozitate, echilibrata si intelegatoare, partener de scena ideal, memorabila in rolul Veronicai Micle in piesa „Eminescu”, de Mircea Stefanescu, actrita care a fost decorata cu Ordinul Cultural Clasa I.

„Ceea ce mi se intimpla mie acum meritau marea majoritate a colegilor mei. Dar va multumesc inca o data. Emotiile sint coplesitoare. As vrea sa multumesc in primul rind Bunului Dumnezeu ca mi-a dat acest har, ca am avut sansa sa devin ceea ce mi-am dorit. As vrea sa multumesc nu in ultimul rind dumneavostra, publicului, tuturor celor care s-au gindit la mine sa ma onoreze cu aceasta distinctie. Nici nu stiu cind au trecut acesti ani”, a spus Doina Iacob incheind cu citeva versuri din „Fir-ar mama ei de viata”, cunoscutul refren al lui Jean Constantin.

„Vreau sa multumesc lui Dumnezeu ca mi-a pus in mina doua chei”

Viorel Baltag a fost, este si, sper, inca va fi un exemplar slujitor al scenei, impatimit de dragoste pentru arta, profesie si public, un exemplu civic, demn de admirat, cu o veritabila constiinta civica cu care Bacaul se mindreste”, a spus Traian Valeriu, la finalul lecturii unei biografii impresionate a actorului care a slujit scena bacauana timp de 30 de ani.

La editia din 1969 a Festivalului de Muzica Usoara Româneasca de la Mamaia – sectiunea amatori, a mai subliniat fostul director, Viorel Baltag a fost laureat cu Marele Premiu si Medalia de Aur.

„Vreau sa multumesc lui Dumnezeu ca mi-a pus in mina doua chei formidabile cind am venit la Bacau. Unul a fost Vasile Iacob, care mi-a dat posibilitatea sa-mi incerc, venind de la Pucioasa pina la dumneavoastra, talentul de cintaret, pentru ca daca n-ar fi fost dinsul n-as fi putut pleca mai departe spre Institut, si alta cheie superba de aur este Valeriu Traian care m-a primit in mijlocul dumneavoastra si mi-a dat posibilitatea sa joc alaturi de aceasta superba doamna Doina Iacob cu care am facut atitea roluri pe care le pastrez in suflet si sper sa vi le ofer in continuare, chiar daca sint pensionar, atit vreme cit Bunul Dumnezeu imi va da posibilitatea sa va mai vad in fata. Asa cum a spus colegul si prietenul meu Adrian Gazdaru, Dumnezeu si Teatrul sint doua entitati sfinte care nu se saluta intre ele, ele exista. Va multumesc”, a spus actorul Viorel Baltag, dupa ce o oferit publicului inca o data dovada talentului sau artistic.

El a interpretat o melodie a lui Florin Bogardo si un monolog shakesperian, din „Cum va place”.


Florin Piersic: „Florin Blanarescu este un om fara pauze”

Din cuvintele lui Traian Valeriu, Florin Blanarescu s-a aratat in fata publicului ca fost ofiter de cavalerie, june prim, „un adevarat Adonis”, un Clark Gable din „Pe aripile vintului”, un om onest, un slujitor devotat scenei, exrem de dedicat publicului, „printr-un reciproc flux de adoratie”, un om al echipei, „un om bun in cel mai deplin sens al cuvintului”. Actorul de 90 de ani a primit aceata seara in dar cu un zimbet larg, ochi sclipitori de bucurie si de emotie, cu eleganta, chiar si in gestul miinilor tremurinde, si cu umorul cunoscut.

„Sint super emotionat, multumesc din toata inima”, a marturisit, inainte de a citi tuturor o poezie personala, inspirata din perioada cind era ofiter de cavalerie.

Doi elevi ai Scolii „Al.I.Cuza” din Bacau, unde a studiat in copilarie, i-au oferit flori iar col (r.) Paul Valerian Timofte, presedinte al Asociatiei „Cultul Eroilor”, i-a inminat Medalia Jubiliara de la implinirea, in 2010, a 60 de ani de atestare documentara a localitatii Oituz, si l-a declarat membru de onoare al Asociatiei.

Darul cel mai drag a fost cel al prieteniei, primit din partea actorului Florin Piersic, care si-a facut aparitia pe scena, spre surpriza actorului aniversat, dupa un telefon la distanta, inscenat de directorul Adrian Gazdaru.

Florin e un om extraordinar. Ii port o mare iubire lui, de la 23 de ani, nu mai vorbesc de doamna Doina Iacob si de frumosul Viorel Baltag. Va felicit ca ati facut aceasta sarbatoare pentru acesti minunati artisti, colegi ai nostri, il felicit pe domnul Gazdaru, il felicit pe domnul primar. Macar de-ar invata si alte teatre sa faca ceea ce faceti voi. Nu uitati ca actorii sint oglinda lumii. Am debutat aici, in aceasta sala, imi vine sa si pling cind ma gindesc, cu mare tristete i-am parasit pe toti cind am plecat. Am cultul prieteniei si Florin Blanarescu a ramas unul din cei mai buni prieteni ai vietii mele. El este un om fara pauze. N-am nevoie de nimic, decit de prietenie”, a spus miercuri seara, pe scena Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacau, actorul Florin Piersic.

Desi a primit cu bucurie de scena titlul de „Cetatean de onoare al municipiului Bacau”, el a subliniat, facind haz de necazul românesc, in stilul caracteristic, ca prin alte tari cind primesti o astfel de distinctie ea este insotita de o suma generoasa de bani.

Sarbatoritii au primit insa numai flori, torturi, pernute aromate de la „Farmacia naturii” si o seara la Restaurantul Hotelului „Decebal”.

Primaria, Consiliul Local Bacau si un numar mare de sponsori au sustinut financiar acest eveniment.

Foto: Liviu MAFTEI (Ziarul de Bacau)

Similar Articles

Comments

  1. Evenimentul din seara aceasta ne-a umplut sufletele de emotie si bucurie.Merg destul de des la teatru si am avut ocazia sa-i urmaresc pe Doina Iacob si Viorel Baltag in multe spectacole. Meritau cu prisosinta aceasta distinctie.Felicitari celor care au organizat evenimentl.

  2. Actorul Geo Popa, in cadrul Colocviilor „Apostu”, de joi seara: „Sa stiti ca este o minciuna. Florin Piersic nu a debutat la Bacau. Scurt. A fost colaborator”.

    Actorul Stelian Preda: „Cu Piersic am fost colegi de clasa, printre altele, ieri nu si-a mai amintit – eu n-am fost acolo, ca am avut treaba aici (Centrul „Apostu”, nota mea), dar era cazul sa-si aminteasca, stim noi de ce, amindoi”.

  3. ARGUMENTELE REALITATII
    Florin Piersic, in 1957, a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti.
    În 1958 s-a înfiinţat secţia din Piatra Neamţ a Teatrului de Stat din Bacău, cu absolvenţi ai IATC, promoţiile 1957 si 1958: Leopoldina Bălănută, Florin Piersic, Cosma Braşoveanu, Dumitru Chesa, Atena Zahariade, Ica Matache, Zoe Muscan. Primul spectacol a avut loc pe 3 octombrie 1958: Vicleniile lui Scapin, de Moliere, regia David Esrig; în distribuţie: Leopoldina Bălănuţă, Florin Piersic, George Motoi, Atena Zahariade. An de an, dupa 1961, au venit la Piatra Neamţ cei mai buni absolvenţi ai Institutului de Teatru, nume care s-au impus în mişcarea teatrală româneasca şi nu numai: Horaţiu Mălăiele, Maia Morgenstern, Virgil Ogăşanu, Ileana Stana Ionescu, Mitică Popescu, Valentin Uritescu, Oana Pellea, Florin Piersic. DECI FLORIN PIERSIC este actorul Teatrului din Bacau, sectia Piatra Neamt.
    In timp la teatrul bacauan au jucat actori care au scris istoria teatrului românesc Elvira Godeanu,Silviu Stanculescu, Radu Beligan, Tamara Buciucianu, Ion Marinescu, Constantin Rautchi, Dem Radulescu, Teofil Vâlcu, Stela Popescu, Diana Lupescu, Liviu Manoliu, George Mottoi, Florin Piersic, Ion Buleandra, Ovidiu Schumacher, Iuky Botosescu, Ciupi Radulescu, Gheorghe Serbina, Constanta Zmeu, Despina Prisecaru, Florin Blanarescu, Mircea Belu, Dinu Apetrei, Constantin Cosa, Dinu Cezar, Mircea Cretu, Milena Rizescu, Gheorghe Doroftei, Mihai Dragoi, Doina Iacob, Gheorghe Gheorghiu, Florin Gheuca, Catalina Murgea, Geo Popa, Ioana Ene Atanasiu, Ligia Dumitrescu, Florin Craciunescu, Stelian Preda, Sorin Postelnicu, Misu Rozeanu, Sandu Simionica… Regizori care au lucrat pe scena bacauana: Ion Olteanu, Ion Omescu, George Teodorescu, Gyorgy Harag, Valeriu Moisescu, Vlad Mugur, Zoe Anghel, Veakis Yannis, Dan Alexandrescu, George Rafael, Dan Nasta, Cristian Pepino, Radu Beligan, Nae Cosmescu, Constantin Dinischiotu, I. G. Rusu, Anca Ovanez, Mihai Manolescu, Dan Necsulea, Geirun Tino, Bogdan Ulmu… Scenografi care au colaborat cu teatrul din Bacau: Liviu Ciulei, Tony Gheorghiu, Paul Bortnovschi, Andrei Both, T. Th. Ciupe, Mihai Madescu, Lia Mantoc, Traian Nitescu, Teodora Dinulescu, George Doroscenco, Benedict Ganescu, Gloria Iovan, Mircea Nicolau, Vladimir Popov, Ion Popescu Udriste…
    STELICA PREDA DE CE NU A VENIT SA SE INTILNEASCA CU FOSTUL COLEG DE CLASA? Sau era in Franta ca la sosirea trupei de teatru condusa de Emilia Pop din Salon de Provance?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular