Traian Basescu, ironizat intr-o lucrare de pictura naiva premiata in Bacau

Situatia politica si economica a României a devenit subiect de inspiratie pentru un pictor naiv iesean care a cistigat ieri, in Bacau, Marele Premiu „Victor Parhon” al Salonului de Primavara al Artei Naive – editia a XX-a, acordat de Centrul de Cultura si Arte „George Apostu”, cu o lucrare in care este ironizat partidul de guvernamint.

In centrul tabloului intitulat „Razboiul vinului si tuicii” (foto detaliu), semnat de Calistrat Robu (foto4), se afla o corabie la cirma caruia ii recunoastem pe presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, secondat de Vasile Blaga. Pe un butoi de „Panciu” cinta „corul fecioarelor din PDL” iar calare pe o sticla de palinca se afla „Votkaroiu”.

Calistrat Robu este unul dintre putinii artisti naivi români care picteaza cu mesaj social. La editia din 2010 a Salonului de Primavara al Artei Naive, din Bacau, ieseanul a avut un triptic cu situatia sociala a României – „Lupta dintre cei bogati si cei saraci”, „Foamea” si „Paradisul”. In „Paradis”, a explicat pictorul, traiesc mogulii, printre care si presedintele Traian Basescu, „cel mai mare mogul al României”.

Autorul a explicat optiunea sa pentru titlul tabloului „Razboiul vinului si tuicii” prin faptul ca am fi „o natie bahica, bem de stingem”.

Calistrat Robu este obisnuit sa se ia artistic la „trinta” cu puterea politica a momentului, inca din perioada comunista. A inceput sa picteze in urma cu 25 de ani, in primii ani de cautari ale unei identitati artistice fiind sfatuit de pictorul Dan Hatmanu sa ramina in zona artei naive, pentru care are talent. A lucrat la IIRUC iar in prezent isi cistiga piinea in domeniul comertului cu bauturi alcoolice. Ieseanul participa la Salonul de Primavara al Artei Naive din Bacau de la prima editie, in urma cu 20 de ani, insa abia in 2011 a obtinut Marele Premiu.

In opinia sa, artistii naivi români nu duc lipsa de premii, ci de recunoastere din partea clasei politice in special.

„Noi n-am fost luati in serios niciodata, e un fel de bataie de joc. Publicul si jurnalistii au fost mereu la inaltime, singurii care n-au fost si nu vor fi niciodata la inaltime sint oamenii politici si Ministerul Culturii, pentru care am fost mereu o zona marginala. E pacat, pentru ca noi sintem mai tari decit sirbii, mai puternici, mai valorosi, sintem mai naivi, atit de naivi si de tari incit am ales in doua mandate un presedinte destept…”, a declarat pictorul Calistrat Robu.

Juriul prezidat de artistul Ilie Boca a acordat Premiile Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Bacau, organizator principal al evenimentului, pictorilor naivi Valer Galan (Bistrita Nasaud), Constantina Voicu (Bacau) si Salomeea Andronic (Racaciuni, Bacau).

Partener al CJCPCT Bacau in organizarea Salonului este de 20 de ani Centrul de Cultura si Arte „George Apostu”.

Salonul de Primavara al Artei Naive ramine deschis, la Muzeul de Arta Contemporana „George Apostu” din Bacau, pina pe 18 aprilie 2011.

Articolul precedent
Articolul următor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular