Traiul bun se cunoaşte de dimineaţă. Life is not fair

4
914

Viitorul unui copil se citeşte în România de astăzi din prima sa zi de şcoală, cînd e adus la festivitate de un „Merţan” sau de un autobuz. Să negi acest tip de determinism social este dovadă de naivitate sau de necunoaştere a realităţilor româneşti.

Am vorbit la deschiderea noului an şcolar cu două tipuri de părinţi. În aceeaşi clasă pregătitoare, de la o instituţie de învăţămînt din Bacău, vor învăţa băieţelul unui patron bogat şi fetiţa unei mame singure, cu trei copii. Unde vor ajunge cei doi elevi cu acest start inegal în viaţă? Ce vină are băiatul că s-a născut bogat? Ce vină are fetiţa că s-a născut săracă? Cum vor marca, în timp, dezvoltarea personalităţii celor doi şi accesul la o educaţie de calitate aceste diferenţe sociale? Care va fi atitudinea cadrelor didactice faţă de băiatul bogat, dar faţă de fata săracă? Va rămîne vreodată băiatul corigent, dacă pur şi simplu nu va avea chef să înveţe? Desigur, veţi spune, o avere poate fi compensată de studiu serios şi de o inteligenţă sclipitoare, şi poate într-o zi fetiţa săracă va ajunge un profesionist de succes datorită muncii depuse. Dar se va întîmpla asta în România? Primează aici valoarea în faţa banului? Este ea răsplătită?

Te-ai gîndit vreodată că viitorul unui copil ar putea fi citit într-un amănunt atît de nesemnificativ precum mijlocul de transport pe care îl foloseşte pentru a ajunge la serbarea din prima zi de şcoală sau precum dimensiunea buchetului de flori pe care părinţii săi îl aduc în acea zi învăţătoarei? E corect ca destinul unui copil să fie influenţat de bogăţia sau de sărăcia părinţilor săi? Nu? Dar cine a spus vreodata că „life is fair”?

Aştept să mă contraziceţi şi, mai ales, aştept să îmi spuneţi ce mijloc de transport aţi folosit în prima zi de şcoală din clasa I.