Trei actori pensionari vor primi titlul de cetateni de onoare ai Bacaului

10
1066

Doina Iacob, Viorel Baltag si Florin Blanarescu (foto), actori pensionari ai Teatrului Municipal „Bacovia„, vor primi titlul de cetateni de onoare ai Bacaului, pentru intreaga lor activitate pe scena bacauana.

Hotarirea a fost luata in sedinta extraordinara a Consiliului Local de joi, 10 februarie 2011, la propunerea conducerii Teatrului „Bacovia”. Distinctiile vor fi acordate in cadrul evenimentului de pe 23 februarie, organizat pentru a-l aniversa pe actorul Florin Blanarescu la implinirea virstei de 90 de ani.

Aceeasi distinctie va fi acordata si actorului Florin Piersic, al carui parcurs profesional este legat de Teatrul bacauan.

O sa revin cu expunerea de motive pe baza careia s-a luat hotarirea de acordare a acestor titluri.

Sursa foto: Ziarul de Bacau

Update 15 februarie 2011:

Redau cu fidelitate, din Hotarirea Consiliului Local Bacau, pe care o puteti citi si pe site, referatul depus de Teatrul Municipal „Bacovia” la Primarie ca propunere pentru conferirea titlului de „Cetatean de onoare al Municipiului Bacau” actorilor Doina Iacob si Viorel Baltag.

Am remarcat ca doar primele rinduri se refera la cei doi actori, urmatoarele vorbind, de fapt, despre valoarea teatrului. In final, rindurile „dar ma opresc aici lasindu-va placerea de ai revedea pe scena si de a trai alaturi de ei si personajele interpretate de ei mirajul existential al TEATRULUI si al VIETII” m-au facut sa ma gindesc ca in realitate numai pe Viorel Baltag il mai putem vedea pe scena. Sau o fi o afimatie „cu schepsis”?…

„Actorii Doina Iacob si Viorel Baltag isi desfasoara activitatea in domeniul teatrului de peste 50 de ani, afirmindu-se atit pe plan local, cit si in plan national si international prin creatii valorice ale artei actorului.

Piesele de teatru in care acestia au fost remarcati sint numeroase si au fost preluate chiar si de televiziunea nationala.

Talentul, daruirea si abnegatia de care au dat dovada in acesti 50 de ani le-a fost recunoscuta si in plan international in cadrul festivalurilor internationale de teatru.

Prin seriozitatea cu care au abordat fiecare rol in care au fost distribuiti, au incintat mii de spectatori, au reusit sa aduca acest miraj teatral in sufletul miilor de spectatori, au sculptat in sufletul miilor de spectatori dorinta de frumos, de a fi buni cu semenii nostri, da IUBIRE a tot ce ne inconjoara.

In toti acesti 50 de ani au trait cu credinta ca teatrul este una dintre cele mai complexe arte care poate schimba si chiar «sculpta» caractere, poate tempera si echilibra caractere, dar si descatusa sentimente. Teatrul te invata sa iubesti, cum sa iubesti, sa respecti si iti arata chiar esenta vietii.

Ar fi multe de spus despre acesti MAESTRI ai teatrului, dar ma opresc aici lasindu-va placerea de ai revedea pe scena si de a trai alaturi de ei si personajele interpretate de ei mirajul existential al TEATRULUI si al VIETII.

Avind in vedere cele prezentate, consider oportuna propunerea de conferire a titlului de «Cetatean de Onoare al Municipiului Bacau», Doamnei Doina Iacob si Domnului Viorel Baltag.

Director, Adrian Gazdaru„.

„Referat privind propunerea de conferire a titlului de «Cetatean de Onoare al Municipiului Bacau» Domnului Florin Blanarescu”:

„Timp de 60 de ani, actorul Florin Blanarescu si-a desfasurat activitatea in domeniul teatrului, afirmindu-se atit pe plan local, cit si in plan national si international prin creatii valorice ale artei actorului.

Piesele de teatru in care acesta a fost remarcat sint numeroase si au fost preluate chiar si de televiziunea nationala.

Talentul, daruirea si abnegatia de care a dat dovada in acesti 60 de ani i-a fost recunoscuta si in plan international in cadrul festivalurilor internationale de teatru.

Prin seriozitatea cu care au abordat fiecare rol in care a fost distribuit, a incintat mii de spectatori, a reusit sa aduca acest miraj teatral in sufletul miilor de spectatori, a sculptat in sufletul miilor de spectatori dorinta de frumos, de a fi buni cu semenii lor, da IUBIRE a tot ce ne inconjoara.

In toti acesti 60 de ani a trait cu credinta ca teatrul este una dintre cele mai complexe arte care poate schimba si chiar «sculpta» caractere, poate tempera si echilibra caractere, dar si descatusa sentimente. Teatrul te invata sa iubesti, cum sa iubesti, sa respecti si iti arata chiar esenta vietii.

Ar fi multe de spus despre acest MAESTRU ai teatrului, dar ma opresc aici lasindu-va placerea de al revedea pe scena in ziua de 23 februarie 2011 cind il vom sarbatori la implinirea a 90 de ani de viata si de a trai alaturi de el emotia si mirajul existential al TEATRULUI si al VIETII.

Avind in vedere cele prezentate, consider oportuna propunerea de conferire a titlului de «Cetatean de Onoare al Municipiului Bacau», Domnului Florin Blanarescu.

Director, Adrian Gazdaru.”