TVR i-a umilit pe bacauani la Festivalul National „Ion Dragoi”

1
884

Editia din acest an a Festivalului National „Ion Dragoi”, un eveniment care trebuia sa fie de la un capat la altul al bacauanilor si al folclorului românesc, a fost in mod agresiv luat in stapinire de Societatea Româna de Televiziune, care, ca in fiecare an, a inregistrat intreg spectacolul, pentru a-l difuza in emisiunea „Tezaur folcloric”. Daca in alti ani, prezenta tehnicienilor TVR era mai discreta, la editia 2011, spectatorii si artistii bacauani au fost tratati intr-un mod umilitor.

La ora 18.00, ora anuntata pentru deschiderea evenimentului, tehnicienii Televiziunii Române nu aveau inca puse la punct luminile si instalatia de sonorizare. Primele semne din partea organizatorilor catre public au fost date de un reprezentant TVR, care, dupa ce a urat vizionare placuta celor prezenti si i-a rugat sa-si inchide telefoanele mobile si sa nu realizeze fotografii cu blitz, a facut bacauanilor o „invitatie” jignitoare.

„Spectacolul este inregistrat dupa cum stiti de Societatea Româna de Televiziune, daca veti participa alaturi de noi va rugam ca in masura posibilitatilor sa va abtineti de la mincatul gumei de mestecat, pentru ca implicit si dumneavoastra veti fi participanti in acest spectacol in cadrele pe care colegii nostri le vor oferi si ne dorim sa fie un spectacol de inalta tinuta cum de altfel v-am obisnuit de fiecare data. Va multumesc si vizionare placuta”, a spus acesta spre perplexitatea publicului format din citeva sute de spectatori, asociati implicit cu lipsa de eleganta.

Lucrurile nu aveau sa se opreasca insa aici. La citeva minute de la inceperea spectacolului, in mijlocul unui frumos moment interpretat de orchestra Ansamblului Folcloric „Busuiocul”, care prinsese sala intr-o stare de emotie si incintare, prin citeva solo-uri la vioara dedicate memoriei lui Ion Dragoi, o voce puternica a spart aceasta armonie.

Stop! Stop! Opriti tot, daca vreti sa facem ceva ca lumea! Nu ajunge nimic in car. Eu nu stiu care vioara cinta, una in stinga, una in dreapta, n-am participat la repetitii!„, a urlat un barbat din echipa tehnica a TVR, plasata in spatele salii.

Artistii s-au oprit nauciti in mijlocul cintecului si au tacut vreme de citeva minute, cautind o explicatie pentru umilinta de a fi tratati ca niste marionete, in fata spectatorilor unui festival national dedicat unui „instrumentist desavirsit”, pentru niste probleme de sonorizare care nu ii priveau.

Dupa rezolvarea problemei, orchestra a reluat spectacolul dar nimeni, nici macar Marioara Murarescu, nu a cerut in minutele imediat urmatoare scuze intregii asistente pentru aceasta brutala intrerupere.

Petre Vlase, directorul Ansamblului Folcloric „Busuiocul”, organizator al evenimentului, si regizorul artistic al spectacolului, a refuzat sa comenteze acest incident.

Festivalul se desfasoara sub egida si cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Bacau.

Sursa foto: Bacau Expres

Despre partea frumoasa a festivalului, aici.