Ultimul apel al lui Ioan Danila pentru salvarea Casei “Vasile Alecsandri”

5
2465

Profesorul Ioan Danila a organizat ieri, la Facultatea de Litere a Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau, o conferinta de presa in care a lansat un „Ultim apel – ultima sansa pentru salvarea Casei «Vasile Alecsandri», o intilnire la care a invitat nu doar jurnalisti, ci si reprezentanti ai autoritatilor publice locale.

L-am vazut descurajat de aceasta lupta surda pe care o duce aproape singur, de 22 de ani, pentru implinirea unui vis al sau, ca monumentul de patrimoniu aflat in prezent in proprietatea unui cetatean italian sa intre in patrimoniul public bacauan, sa fie restaurat si sa devina Muzeul „Vasile Alecsandri”. Descurajat, poate putin obosit si dezamagit, dar pregatit sa o ia de la capat daca, in acest ultim ceas, bacauanii, persoane fizice sau institutii, se vor decide sa i se alature in demersurile sale.

“Am fost mereu singur. Foarte putini mi-au stat alaturi, foarte multi mi-au reprosat spunind ca nu este Casa Alecsandri, ca Alecsandri nici macar nu s-ar fi nascut in Bacau, ci la Iasi. Este o intilnire ultimativa. Doresc sa plecam de aici cu o hotarire. Vom sarbatori in zilele urmatoare Ziua Unirii, hai sa dam mina cu mina sa gasim o solutie, pentru cel care ne-a lasat imnul Unirii. Nu merita Vasile Alecsandri, tara, Moldova, un tratament ca acesta pe care l-a suportat cladirea. Urbanistic vorbind, Bacaul are nevoie de aceasta casa, este singura marturie de acest gen pe care o avem de la Vasile Alecsandri. Aceasta casa este un obiectiv virtual turistic, virtual cultural, care se degradeaza pe zi ce trece. Trebuie sa salvam nu Casa, ci onoarea Bacaului, deja ne-am compromis in tara cu acest caz nerezolvat de atita vreme”, a declarat Ioan Danila, care a avut apoi nevoie de citeva secunde de tacere pentru a-si reveni dintr-o foarte vizibila emotie.

Vestea buna este ca dupa acesti ani in care a luptat singur institutiile administrative se reunesc acum in dorinta de a recupera acest monument de patrimoniu de importanta nationala ajuns in proprietatea cetateanului italian Maggi Mario, care a lasat monumentul sa ajunga intr-o stare avansata de degradare.

Profesorul bacauan a adus la aceasta intrunire imagini si documente, dovezi ale legaturii poetului cu Bacaul si in special cu proprietatea imobiliara aflata in discutie publica in ultimii 20 de ani. Abandonind cel putin temporar ideea teledonului pentru cumpararea Casei, idee respinsa de mai multe persoane si institutii bacauane, Ioan Danila a oferit noi solutii de recuperare a Casei.

Luind in considerare si ideea unor noi negocieri ale autoritatilor publice locale cu actualul proprietar, pentru scaderea pretului, fixat in prezent la 250 de mii de euro, profesorul bacauan a atras atentia asupra unei solutii legale de expropriere a italianului, pentru nengrijirea si abandonarea cladirii de patrimoniu, procedura aflata, conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, la indemina Consiliului Judetean si a Directiei Judetene pentru Cultura.

Aceste solutii au fost propuse si intr-un Apel transmis de universitarul Ioan Danila Primariei, Consiliului Judetean Bacau, Institutiei Prefectului judetului Bacau si Directiei de Cultura si Patrimoniu Cultural National Bacau. In adresa, profesorul bacauan mai solicita Primariei sa asigure, conform legii, paza monumentului.

Prezenti la intrunire, reprezentantii autoritatilor s-au aratat deschisi sa colaboreze pentru recuperarea monumentului de patrimoniu in domeniul public al Bacaului.

“Noi vrem ca aceasta casa sa ajunga in patrimoniul cultural al municipiului Bacau, asteptam sa se alature si Consiliul Judetean, Directia Judeteana de Cultura, asteptam o solidaritate a bacauanilor, trebuie un efort comun pentru a aduce acest monument in patrimoniul judetului. Asteptam ca avocata proprietarului sa ne faca o noua oferta, realista”, a declarat consilierul local Ilie Birzu.

“Vom face toate demersurile necesare. Sint convinsa ca si Consiliul Judetean ne va sprijini in aceasta initiativa”, a declarat Nicoleta Zarnescu, directoarea de cabinet a Cancelariei Prefectului de Bacau, care a lansat si ideea unui schimb de terenuri care i-ar putea fi propus italianului.

“Am toata convingerea ca aceasta Casa va fi recuperata de autoritati”, a subliniat la intrunire Ionut Tomescu, purtator de cuvint al Primariei Bacau, care a confirmat ca institutia pe care o reprezinta va face demersurile necesare pentru a asigura paza monumentului.

Ioan Danila a declarat ca dupa recuperarea Casei in patrimoniul public bacauan, Societatea Cultural – Stiintifica “Vasile Alecsandri”, pe care o prezideaza, va asigura resursele materiale necesare pentru restaurarea monumentului si amenajarea in spatiul sau a unui muzeu.

Victor Munteanu, reprezentant al Directiei de Patrimoniu, a declarat ca institutia va asigura sprijinul legal pentru solutionarea “Cazului Alecsandri”, mentionind posibile puncte de “atac” in procesul de recuperare a imobilului si terenurilor arondate.

Eu sint sceptica in privinta solutionarii acestui de acum „Caz Alecsandri” din Bacau, care este inca la faza bijbiielor legislative. Pentru a avea finalul asteptat de profesorul Ioan Danila, toti cei implicati, in principal institutiile publice bacauane, ar trebui sa fie ferme si sincere in acest demers si in negocierile viitoare cu proprietarul italian. La mijloc sint bani, ochiul dracului. Se va incheia aceasta afacere pentru cistigul cultural bacauan fara ca vreun reprezentant din acest lant sa se lase ispitit sa-si inmoaie degetele in mierea unui cistig financiar personal? Varianta fericita, in opinia mea, ar fi exproprierea italianului sau, daca legal nu reusesc acest lucru, recuperarea Casei si a terenului arondat, pe o suma apropiata de 50 de mii de euro, suma platita (?) de Maggi Mario firmei Infoterra la vinzarea din 2010. Au autoritatile locale bacauane suficienta autoritate pentru a reusi in acest demers? Ramine de vazut.