Un băcăuan din trupa “Mondenii” a cîştigat Marele Premiu al Galei “Star” 2012

0
1588

Alexandru Bogdan (foto), un tinar actor in virsta de 26 de ani, nascut in orasul bacauan Tirgu Ocna, a primit marti, 10 aprilie, Marele Premiu si trofeul festivalului international de teatru din Bacau, Gala “Star”, competitie dedicata spectacolelor de tip one – man – show. Tinarul s-a prezentat in concurs cu recitalul “Da-damult… Mai da-damult”, dupa texte de I.L.Caragiale, in regia Mariei Rotar.

Pentru acest premiu, Alexandru Bogdan a concurat cu 15 actori si actrite din România, Republica Moldova, Bulgaria si Japonia.

Alexandru Bogdan a absolvit in 2008 Facultatea de Arte, Teatru si Film, clasa Rodica Mandache si Eusebiu Stefanescu, a Universitatii “Hyperion”. Printre regizorii alaturi de care a lucrat in spectacolele jucate se numara Alexandru Tocilescu, Radu Afrim si Dragos Galgotiu. Este cunoscut de public larg ca actor in show-ul de televiziune “Mondenii”, de la Prima TV.

Premiul pentru cea mai buna interpretare feminina a fost oferit actritei Milena Milanova, din Bulgaria, masteranda la Sorbona, care s-a prezentat in concurs cu “Nikotine”, un spectacol din zona teatrului de papusi, produs de Theatre Atelie 313.

Premiul pentru interpretare masculina a fost cistigat de Alin Florea, actor al Teatrului “Maria Filotti”, din Braila, care a jucat in recitalul “Visul unei nopti de gala”, de Cornel Cristei, in regia lui Radu Nechifor, rolul unui solist talentat, devenit, sub presiunile sociale, un simplu aplaudac intr-o emisiune de televiziune.

Dintre cei trei cistigatori, insa, doar actrita din Bulgaria a fost prezenta la festivitatea de decernare a premiilor. Ea a multumit organizatorilor, juriului, parintilor si profesorilor ei.

“Multumesc Teatrului si sustinatorilor sai ca au facut posibila organizarea acestui festival, pentru a saptea editie, multumesc juriului. Nu stiu daca s-ar intimpla un astfel de eveniment in Bulgaria, un festival cu recitaluri de calitate, din atitea tari”, a spus la primirea premiului Milena Milanova, actrita indragita nu doar de juriu, ci si de spectatorii Galei “Star” 2012.


“Am optat sa premiem adevarul scenic, economia de mijloace”

Din juriul care a decis anul acesta premiile au facut parte actritele Irina Petrescu si Catrinel Dumitrescu si regizorul Geirun Tino, directorul Teatrului “Pygmalion”, din Viena.

“Nu a fost usor sa ne decidem, a trebuit sa ne stabilim un anume profil de motivatie. Am optat sa premiem adevarul scenic, economia de mijloace, adica discretia prezentei, in special in cazul celor doi baieti care au luat premii, pentru ca fata care a luat Premiul pentru one – woman – show face parte dintr-o zona mai speciala, dar in acelasi context al unor mijloace foarte economice, de o discreta expresie scenica dar incarcate de o mare combustie interioara, ce trimite emotia fara artificii catre public. Noi am fost publicul, poate mai avizat”, a motivat optiunea pentru cei trei premiati actrita Irina Petrescu.

Membri juriului au multumit organizatorilor festivalului si actorilor concurenti, dar si publicului bacauan, numeros si receptiv.

“Este o bucurie sa fii in mijlocul fenomenului teatral care se numeste Bacau 2012, sa fiu in mijlocul dumneavoastra, sa deschidem o poarta catre inimile spectatorilor din Bacau si o poarta internationala, pentru ca festivalul nu este numai de calibru national, ci si de calibru international. Este o bucurie ca teatrul românesc traieste, si el traieste prin asemenea flori, care sint festivalurile de teatru. Asta ne da credinta ca teatrul este nu numai un mijloc extraordinar de comunicare intre noi ci si un material exceptional de export”, a subliniat regizorul Geirun Tino.

Juriul a acordat, in premiera in traditia festivalului, o diploma de excelenta actorului Bogdan Matei, “firul” rosu al editiei, prin interventiile sale inspirate, la fiecare inceput de recital.

Bacauanca Eliza Noemi Judeu a cistigat Premiul “Stefan Iordache”

Nominalizarile facute de juriu au dezamagit o buna parte din publicul bacauan care o vedeau pe podium si pe Eliza Noemi Judeu, actrita a Teatrului Municipal “Bacovia”, care a propus in concurs recitalul “Femei singure”, de Dario Fo, in regia lui Gheorghe Balint. Desi nu s-a aflat printre cistigatorii alesi de juriul de specialitate, Eliza Noemi Judeu a primit Premiul “Stefan Iordache”, acordat prin traditie de un juriu format din elevi de licee, ei insisi actori in trupe de teatru pentru adolescenti.

“Cistigatoarea Premiului «Stefan Iordache» ne-a surescitat mintea cu acel conflict puternic al personajului sau, conflict care ne aminteste ca mai mult decit orice fata de femeie trebuie sa manifestam constant sentimentul profund al iubirii, pe care ea, femeia, stie sa-l daruiasca ait de diferit din postura statuturilor diferite pe care si le asuma zilnic sau pasager, si anume de iubita, sotie, om si de mama. In definitiv cred ca femeia e mai mult decit un om si noi, barbatii, ar trebuie sa intelegem asta”, a motivat decizia tinerilor pe care i-a reprezentat
Catalin Petcu, presedintele juriului elevilor.

Tinarul, elev al Colegiului National “Ferdinand I”, din Bacau, si-a chemat pe scena pe toti cei 20 de colegi din juriu, care au fost sarutati pe obraz si imbratisati de actrita Eliza Noemi Judeu.

“Va multumesc. Daca vreti sa imbratisati vreodata aceasta meserie faceti-o cu sufletul deschis si cu ochii inchisi”, s-a adresat actrita bacauana tinerilor care au premiat-o.

“Eliza a fost pina in ultimul moment pe lista noastra si cred ca a iesit bine cum a iesit”, a mai spus actrita Irina Petrescu.

Cele doua membre ale juriului au primit flori din partea Primariei municipiului Bacau, care a sustine financiar organizarea festivalului, mesager fiind viceprimarul Dragos Luchian. De asemenea au fost oferite doua Premii de Societari de onoare ai Teatrului firmelor Dedeman si Agricola International, care au sprijinit festivalul prin mijloace proprii.

Final de festival cu foc de artificii si duet neasteptat

Gala de premiere s-a incheiat cu obisnuitul foc de artificii si dezvelirea unei noi stele in fata Teatrului Municipal “Bacovia”, pentru cistigatorul Marelui Premiu. Ultimul spectacol al editiei cu numarul VII a festivalului a fost oferit de actorul Ion Caramitru si muzicianul Adrian Naidin, care au prezentat publicului bacauan premiera spectacolului de muzica si poezie “Vorbe, vorbe, vorbe…”. Bisul cerut de public a produs un final si el extraordinar Galei “Star” 2012. La invitatia violoncelistului Adrian Naidin, care a sustinut ca a uitat a doua strofa a piesei “O, sole mio”, spectatorii au cintat impreuna cu artistii de pe scena. La refren, solistul Adrian Naidin a primit, pe neasteptate, din intunericul salii de spectacol, replica din partea actorului Adrian Gazdaru, director al Teatrului Municipal “Bacovia”. Interventia a fost bine primita atit de public, cit si de solist, care a coborit de pe scena si l-a imbratisat pe actorul bacauan.

Sursa foto: Viorel Cojan.