Un conflict teatral complicat, in pasi ceva mai simpli

geo-popa.jpgflorin-zancescu.jpgPasul 1: Doi actori bacauani, Geo Popa (foto 2), director al Centrului de Cultura si Arte „George Apostu”, si Florin Zancescu (foto 1), director al Scolii Populare de Arta si al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bacau, sint nemultumiti ca nu mai sint distribuiti in spectacolele Teatrului Municipal „Bacovia”.

Actorii isi cer dreptul sa joace in teatrul din orasul lor. Nemultumirea acestora a inceput sa rasufle prin presa, pe la Primaria Bacau, ordonatorul de credite al Teatrului.

Pasul 2: Adrian Gazdaru, directorul Teatrului Municipal „Bacovia”, si adjunctul sau Gabriel Dutu au organizat azi o conferinta de presa, pentru a lamuri situatia, inainte de a lua forme mai urite. Desi anunta declaratii spectaculoase, Adrian Gazdaru a adoptat un ton pacifist.

„Le-a expirat contractul pe perioada determinata si nu ma lasa legea sa-l refac. Dar ei pot oricind sa joace daca sint solicitati. Noi n-am contestat niciodata valoarea lor artistica” (Adrian Gazdaru)

Pasul 3: Regizorul Dumitru Lazar Fulga l-a solicitat pe actorul Florin Zancescu pentru „Farmecul ametitor al banilor negri„, spectacol care a avut premiera in octombrie 2009, insa la recomandarea directorilor de la „Bacovia” a optat in final pentru un actor angajat.

„Am zis ca in vremuri de criza prioritate trebuie sa aiba angajatii institutiei noastre, pentru ca tot ce e colaborator platim din venituri proprii. In plus, in aceste conditii, angajatul trebuie sa accepte cam orice rol i se da” (Adrian Gazdaru)

Pasul 4: Singura solutie oferita de conducerea Teatrului celor doi e plata pentru drepturi de autor, pe spectacol. La o inlocuire pe care Florin Zancescu a facut-o pe acest sistem in „Baltagul”, un spectacol din 2005, reluat in noiembrie 2008, a luat 50 de lei pentru o reprezentatie, o suma „jignitoare”, dupa cum a catalogat-o actorul bacauan.

„E vecina cu munca patriotica” (Florin Zancescu)

„Contractele de colaborare in baza Legii nr. 8, privind drepturile de autor, nu iau in calcul repetitiile, in care muncesti degeaba, fara sa fii platit.. Or se stie, cea mai grea perioada din istoria unui spectacol este cea de repetitii”(Florin Zancescu).

Pasul 5: Geo Popa critica activitatea manageriala a directorilor de la „Bacovia”, pe care i-a „pirit” si la Primarie.

„(…)Angajarea intr-un proiect cultural, teatral n-are nicio legatura cu nicio ordonanta de urgenta. Am discutat posibilitatea reangajarii pe o anumita perioada, propunere la care ei nu au gasit o solutie legala. Nu exista la «Bacovia» un proiect solid cultural teatral, din care cei doi actori, Florin Zancescu si Geo Popa, sa faca parte. Este vorba de o lipsa de proiect cultural, de improvizatie, de o lipsa de perspective. Florin Zancescu e un actor excelent care e nefolosit. Plasarea discutiei in zona victimelor legislative acopera o imposibilitate de a rezolva o problema. Teatrul «Bacovia» are obligatia de a fi Teatrul Bacaului. Acesta nu este Teatrul lor. Ei fac spectacole pentru deplasari, nu fac spectacole de tinuta. (…)” (Geo Popa)


Pasul 6
: Ceea ce ne aduce la pasul nr. 1. Actorii Geo Popa si Florin Zancescu sint nemultumiti dar deocamdata nu le foloseste la nimic.

„Eu astept o schimbare. Mai am 12 ani pina la pensie. Mai am timp sa joc”(Florin Zancescu).

Pasul 7: Voua va pasa daca actorii Geo Popa si Florin Zancescu revin sau nu pe scena? In prezent, „Bacovia” are 24 de actori angajati cu carte de munca.

Sursa Foto: Teatrul Municipal „Bacovia”

Similar Articles

Comments

 1. Cert este ca acesti doi actori ar putea umple sala, deci ar aduce bani buni teatrului daca ar juca. Au farmec,trec rampa,s-ar ride cu lacrimi,si daca le-ai da sa citeasca mersul trenurilor…Nu se poate sa te lipsesti de ei…Sa joace „Capul de ratoi” impreuna cu D-l Baltag,Ion Goranda…ar fi un succes!

 2. Cind am venit in teatru(acum 10 ani),aveam la cine sa ma raportez;aveam de la cine invata,aveam modele,aveam sperante,simteam gustul performantei prin ei si prin ceilalti:Constanta Zmeu,Ioana Ene,Ligia Dumitrescu(cu ea incepe filmul „Nunta muta” a lui Malaiele!),Despina Prisecaru(care parca acum isi incepe cariera;are vreo trei filme in ultimii 3 ani!)inegalabilul Florin Craciunescu,Stelian Preda;da erau pensionari,dar erau prin teatru.Ei au tinut teatrul asta pe harta tarii!ce sa mai zic de farmecul lui Geo Popa sau comicul lui Florin Zancescu…Tinerii care au venit acum de unde sa invete? Firuta Apetrei,Viorel Baltag,Ion Goranda nu sunt suficienti.
  Teatrul are nevoie de toate generatiile;oricit de pasionata as fi n-am chef sa joc de pe acum mame,matusi sau bunici;nu e firesc…

 3. @ Eliza,

  Esti a doua persoana din teatru care spune asta. Mai e nevoie de inca una si apoi cineva se poate duce la culcare. 🙂

  Acum, fara gluma, iti propun ceva. Iti gazduiesc pe acest blog atitea povestiri cite vrei/poti tu sa scrii pe tema: „Ce am invatat de la Constanta Zmeu, Ioana Ene, Ligia Dumitrescu, Despina Prisecaru, Florin Craciunescu, Stelian Preda, Geo Popa, Florin Zancescu”. Eu imi amintesc o istorie a ta legata de Florin Craciunescu despre un sufertas cu mincare. Probabil ca aceea a fost o lectie despre generozitate.

 4. Bacaul are trupa de actori! Sa fie in stare sa-si afirme valoarea. Dincolo de asta, discutia e inutila. Aduceti-l pe Beligan , din nou, sau pe Dinischiotu, daca tot vreti sa dati bani pe fantome. Geo Popa si Zancescu sunt acum functionari care au gandit, candva, ca pot suge la doua tzatze. Sa aleaga ei, nu teatrul care e o institutie de vocatie pana la jertfa. Foarte bun exemplul lui Despina Prisacaru. I-a dat cineva un premiu pe lumea asta?
  Miatlev, un fost membru al trupei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular