Un conflict teatral complicat, in pasi ceva mai simpli

7
1149

geo-popa.jpgflorin-zancescu.jpgPasul 1: Doi actori bacauani, Geo Popa (foto 2), director al Centrului de Cultura si Arte „George Apostu”, si Florin Zancescu (foto 1), director al Scolii Populare de Arta si al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bacau, sint nemultumiti ca nu mai sint distribuiti in spectacolele Teatrului Municipal „Bacovia”.

Actorii isi cer dreptul sa joace in teatrul din orasul lor. Nemultumirea acestora a inceput sa rasufle prin presa, pe la Primaria Bacau, ordonatorul de credite al Teatrului.

Pasul 2: Adrian Gazdaru, directorul Teatrului Municipal „Bacovia”, si adjunctul sau Gabriel Dutu au organizat azi o conferinta de presa, pentru a lamuri situatia, inainte de a lua forme mai urite. Desi anunta declaratii spectaculoase, Adrian Gazdaru a adoptat un ton pacifist.

„Le-a expirat contractul pe perioada determinata si nu ma lasa legea sa-l refac. Dar ei pot oricind sa joace daca sint solicitati. Noi n-am contestat niciodata valoarea lor artistica” (Adrian Gazdaru)

Pasul 3: Regizorul Dumitru Lazar Fulga l-a solicitat pe actorul Florin Zancescu pentru „Farmecul ametitor al banilor negri„, spectacol care a avut premiera in octombrie 2009, insa la recomandarea directorilor de la „Bacovia” a optat in final pentru un actor angajat.

„Am zis ca in vremuri de criza prioritate trebuie sa aiba angajatii institutiei noastre, pentru ca tot ce e colaborator platim din venituri proprii. In plus, in aceste conditii, angajatul trebuie sa accepte cam orice rol i se da” (Adrian Gazdaru)

Pasul 4: Singura solutie oferita de conducerea Teatrului celor doi e plata pentru drepturi de autor, pe spectacol. La o inlocuire pe care Florin Zancescu a facut-o pe acest sistem in „Baltagul”, un spectacol din 2005, reluat in noiembrie 2008, a luat 50 de lei pentru o reprezentatie, o suma „jignitoare”, dupa cum a catalogat-o actorul bacauan.

„E vecina cu munca patriotica” (Florin Zancescu)

„Contractele de colaborare in baza Legii nr. 8, privind drepturile de autor, nu iau in calcul repetitiile, in care muncesti degeaba, fara sa fii platit.. Or se stie, cea mai grea perioada din istoria unui spectacol este cea de repetitii”(Florin Zancescu).

Pasul 5: Geo Popa critica activitatea manageriala a directorilor de la „Bacovia”, pe care i-a „pirit” si la Primarie.

„(…)Angajarea intr-un proiect cultural, teatral n-are nicio legatura cu nicio ordonanta de urgenta. Am discutat posibilitatea reangajarii pe o anumita perioada, propunere la care ei nu au gasit o solutie legala. Nu exista la «Bacovia» un proiect solid cultural teatral, din care cei doi actori, Florin Zancescu si Geo Popa, sa faca parte. Este vorba de o lipsa de proiect cultural, de improvizatie, de o lipsa de perspective. Florin Zancescu e un actor excelent care e nefolosit. Plasarea discutiei in zona victimelor legislative acopera o imposibilitate de a rezolva o problema. Teatrul «Bacovia» are obligatia de a fi Teatrul Bacaului. Acesta nu este Teatrul lor. Ei fac spectacole pentru deplasari, nu fac spectacole de tinuta. (…)” (Geo Popa)


Pasul 6
: Ceea ce ne aduce la pasul nr. 1. Actorii Geo Popa si Florin Zancescu sint nemultumiti dar deocamdata nu le foloseste la nimic.

„Eu astept o schimbare. Mai am 12 ani pina la pensie. Mai am timp sa joc”(Florin Zancescu).

Pasul 7: Voua va pasa daca actorii Geo Popa si Florin Zancescu revin sau nu pe scena? In prezent, „Bacovia” are 24 de actori angajati cu carte de munca.

Sursa Foto: Teatrul Municipal „Bacovia”