Un grafician in virsta de 13 ani, gazduit in casa pictorului Nicu Enea

0
884

Casa Memoriala a pictorului Nicu Enea (1897 – 1960), din Bacau, a renuntat de curind la atitudinea pasiva de institutie muzeala in asteptarea vizitatorilor si a facut un pas important catre comunitate, printr-un program ce incurajeaza tinerii creatori de arta.

Ovidiu George Rusu, elev in clasa a VII-a la Colegiul National de Arta “George Apostu” din Bacau, a fost invitat sa deschida, in casa in care a trait si a lucrat pictorul bacauan, Expozitia personala de grafica “Mit si legenda”. Graficianul in virsta de 13 ani, un talent recunoscut de profesionisti ai artei inca de cind baiatul era in clasa a V-a, a atras la vernisaj numeroase aprecieri din partea colegilor, profesorilor si a mai multor artisti bacauani.

“Lucrarile lui Ovidiu sint lucrari de mare acuratete si genul acesta de maturitate aproape ca ma inspaiminta, cum un copil care e in clasa a VII-a se comporta mai matur decit un student in anul I de facultate si cum stie sa isi opreasca la un moment dat jocul si sa spuna: «Povestea mea trebuie sa fie limpede, povestea mea trebuie sa fie inteleasa de toti cei care privesc». Deseori artistii isi croiesc asa un fel de turn de fildes si-si spun doar lor insile povestile si cuvintele. La modul sublim exista asemanari intre Ovidiu Rusu si Nicu Enea. Si Nicu Enea a pornit tot de la o conditie modesta si a reusit, prin foarte multa munca, sa devina pictorul Casei Regale. Ii urez foarte mult succes in continuare, desi Ovidiu isi croieste singur succesul prin foarte multa munca si prin talentul pe care-l are”, a declarat la vernisaj criticul de arta Iulian Bucur.

Cuvinte de lauda a avut si profesorul de la clasa al tinarului grafician, artistul plastic Ioan Lazureanu:

Ovidiu este un copil minunat, foarte modest, foarte talentat. E ca o boare de aer curat care vine peste noi, din lumea satului. E un copil care cu mintea lui curata si limpede incearca sa desluseasca tainele lumii. Isi asterne gindurile cu o mare sinceritate si reuseste sa expime tot ce cauta, tot ce vrea sa inteleaga, cu o calitate si ci energie debordanta”.

Calitatile morale ale acestui elev au atras in sprijinul sau nu doar cuvinte ci si gesturi de bine din comunitate. Ilie Birzu, presedinte al Asociatiei “Eurocivica” , i-a acordat lui Ovidiu George Rusu la vernisaj un premiu in valoare de 200 de lei, iar omul de afaceri Iulia Barbu i-a oferit un dar tinarului artist si promisiunea ca ii va deschide o expozitie cu licitatie, la ceainaria “Natura Club”. Felicitari si daruri au venit si din partea pictorilor naivi Maria Margos si Ioan Maric, cel din urma propunindu-i elevului de la “George Apostu” o colaboare pentru o expozitie.

Autorul expozitiei “Mit si legenda” a primit cu modestie toate dovezile de apreciere si a mulumit celor care l-au sprijinit si care continua sa il ajute in evolutia sa profesionala.

“Prin lucrarile acestea am incercat sa transpun ceea ce mi-a placut, ceea ce am studiat si nu numai. Sint legate oarecum si de religie, pentru ca pictez si icoane, dar e si ceva mai speciala. E o onoare ca am ajuns sa expun aici. Eu as vrea sa ma fac pictor de icoane, de biserici, si grafica sa ramina o pasiune apropiata sau poate sa mearga mina in mina, pictura de biserici cu grafica”, a marturisit Ovidiu George Rusu la vernisaj.

Expozitia “Mit si legenda” a avut loc in cadrul proiectului “Prietenii pictorului Nicu Enea”, coordonat de muzeograful Petronela Mihalcea, si derulat in colaborare cu profesori artisti ai Colegiului National de Arta “George Apostu”, din Bacau.

“Eu ma bucur ca podeaua lui Nicu Enea scirtiie sub prezenta atitor tineri, ma bucur ca se pot lansa talente din salonul lui Nicu Enea de la aceasta casa memoriala. Sper sa se formeze o permanentizare a acestor lansari de tinere talente”, a conchis artistul plastic Dionis Puscuta, sef al Sectiei de Arta a Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”.

Alaturi de Ovidiu au mai fost la vernisaj Daniela Birzu, directoare a Colegiului “George Apostu”, si elevi ai institutiei de invatamint vocational.

Expozitia tinarului grafician poate fi vazuta in continuare la Casa Memoriala “Nicu Enea”, unde vor mai fi deschise in curind expozitii de pictura sau fotografie, ale unor tineri artisti bacauani.