Un meteorolog băcăuan a lansat prima sa carte de poezie

Vreme favorabilă poeziei în oraşul de pe Bistriţa. Mirela Bălan, meteorolog aeronautic la Aeroportul „George Enescu”, din Bacău, şi-a lansat miercuri, 11 iulie, la Casa Memorială „George Bacovia”, volumul de debut „Un sărut mai adînc”, apărut la Editura Art Book.

Autoarea este membră, din 2010, a Cenaclului literar virtual „Lira 21”, condus de poeta Cristina Ştefan, şi, de curînd, a Cenaclului „Octavian Voicu”, al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Bacău, şi a publicat pînă acum doar în antologii de poezie.

„Dintotdeauna am simţit că am o latură artistică, insuficient exprimată, iubesc muzica, teatrul, literatura. De scris, scriu din gimnaziu, cînd am participat şi la concursuri de creaţie literară. Scriu dintr-o nevoie de aucunoaştere şi de cunoaştere a lumii. Acest volum este născut din luptele mele personale, cu neputinţele mele, cu oamenii din jur, chiar cu Dumnezeu, deşi îl iubesc mai presus de orice. Scrisul este un fel de catalizator, mă împlineşte, mă curăţă, mă ajută să merg mai departe. Am o poezie tonică, tinerească. Îmi place să mă consider cu capul în nori. Dacă eşti visător ai puterea de a vedea frumosul şi în urîtul vieţii”, a declarat poeta, în vîrstă de 32 de ani, Mirela Bălan.

Ea a mărturisit că nu citeşte foarte multă poezie, din teama de a nu fi tentată să adopte în scris stilul altor poeţi. Spune, totuşi, că îi apreciază pe Tincuţa Horonceanu – Bernevic, Adriana Lisandru şi Adrian Suciu.

Volumul său de debut a trezit reacţii diferite printre scriitorii şi criticii băcăuani. Petru Scutelnicu, poetic şi critic literar, a spus despre Mirela Bălan că este „o voce poetică aparte, care ocoleşte atît paradigma postmodernistă, cît şi pe cea clasică”, un poet original ce „transformă universul înconjurător în iubire, cu o sensibilitate deosebită”.

„Mi se pare un debut matur, al unui talent autentic, care are conştiinţa creaţiei, şi-a început discursul criticul literar Petre Isachi. Este de remarcat capacitatea ei de a vizualiza stări, categorii estetice, de a surprinde omul în devenirea lui. Are simţul cuvîntului. Este originală în arta de a simţi lumea. Preia ceva din lirica bacoviană: graţia. E un volum de care va trebui să ţinem cont noi, cititorii, revistele de cultură, Uniunea Scriitorilor, castelul criticilor”.

Poeta Violeta Savu, redactor al Revistei de cultură „Ateneu”, a vorbit despre „inteligenţa poetică” a Mirelei Bălan, pe care a asemănat-o, în poemul „Fior”, cu Ana Blandiana.

Un entuziasm mai reţinut au avut în discursurile lor criticul literar Grigore Codrescu şi poetul Calistrat Costin.

Mirela Bălan este o poetă adevărată, cu o condiţie: să nu se grăbească. Are în poeziile sale o intimitate de cuplu frumos spusă. Mă bucur că există o poetă care îşi face publică interioritatea sa delicată”, a subliniat Grigore Codrescu, la lansare.

„Sînt rostiri interesante, e o carte de stări. Am găsit şi versuri bune, dar şi unele texte mai puţin reuşite, ratate. E un autor complicat. Aş sugera ca la următoarea carte să fie mai exigentă, mai unitară”, a punctat Calistat Costin, preşedintele grupării criitorilor profesionişti din Bacău.

Între aceste discursuri critice ne-a „învăţat să iubim poezia Mirelei Bălan”, după cum s-au exprimat gazdele întîlnirii, Florina Găzdaru, actriţă a Teatrului Municipal „Bacovia”, care a lecturat cîteva dintre poeziile publicate în volumul lansat.

Participanţii la eveniment au meditat la cuvintele rostite de invitaţii de onoare, pe fundalul muzical al recitalului de pian susţinut de Ştefan Chirilă, elev al Colegiului Naţional „Gheorghe Vrănceanu”, din Bacău.

Poeta a avut alături de ea la lansare un public numeros, format din scriitori şi artişti plastici băcăuani, elevi, şi prieteni şi membri ai familiei sale.

În finalul evenimentului, autoarea a oferit autografe. Volumul său de debut „Un sărut mai adînc” a putut fi achiziţionat la preţul de 10 lei.

Privind-o la lansare am avut impresia că, la 32 de ani, Mirela Bălan are chipul unui copil care ne urmăreşte curios şi amuzat să vadă ce efect a avut isprava lui asupra noastră. „O Winona Ryder blondă„, mi-a venit în minte atunci. La prima vedere, pentru că n-o cunoaşteam pînă acum, Mirela Bălan mi s-a părut un om sensibil, cu o energie pozitivă şi o anumită distincţie proprie oamenilor inteligenţi. Suficient, pentru a dori să ştiu cum scrie. Aşa că am cumpărat cartea. Iar la prima răsfoire mi-a atras atenţia, prin strofa de început, „Preludiu”:

„Într-o dimineaţă inima s-a trezit
neîncăpătoare.
Zvîcnea neînfrînată;
te adulmecase, te presimţea.
De-o vreme ploile aveau mirosul tău (…)”.
(Mirela Bălan, „Preludiu”, din volumul „Un sărut mai adînc”; Editura Art Book)

Sursa FOTO: >Contrasens

Similar Articles

Comments

 1. Multumesc Laura pentru felul in care ai prezentat evenimentul. Ma bucur tare mult ca ai stat pana la final 🙂

 2. Felicitari Mirela !

  Sunt mandra de tine ! Ne bucuram (eu,Vladut si Oana ) de aici din Anglia de mare ta realizare spirituala !

  Sanatate multa si parintilor tai !

  Astept sa-ti citesc poeziile !

  Numai bine ,te imbratisez !
  Lorelei

 3. Felicitari Mirela!
  Mi-ar fi placut sa fiu acolo…poate alta data 🙂
  Iti cunosc poezia. Stiu cum traiesti fiecare cuvant, cum ti-l asumi si cum ii dai valoare. Poetul din tine bate la portile afirmarii. Am convingerea ca poeziile tale pot onora orice revista literara din tara. Recunoasterea vine si ca urmare a increderii in tine. Succes!

 4. Lacrimi de bucurie, de parere de rau ca timpul nu mai e generos cu noi doua, de regret ca distanta ne desparte fizic. Sunt alaturi de tine, de voi. Mi-e dor de tine, mi-e dor de noi! Angelica

 5. Doamna profesoara, ma bucur mult ca reusim sa ne regasim prin intermediul unor evenimente frumoase. Va trimit adresa blogului meu de poezie si daca-mi trimteti o adresa de mail v-as putea trimite volumul in format electronic. Va imbratisez cu drag mult! Salutari Oanei si lui Vlad! Mi-ati facut o mare bucurie!

  http://mirebalan.blogspot.ro/

 6. Mioara, multumesc mult de cuvintele fumoase si incurajatoare. Imi doresc sa scriu si ma conving tot mai mult ca restul vine de la sine – de multe ori cand te astepti mai putin. Trebuie doar rabdare! Sper sa ne revedem si sa-ti ofer un volum! Te imbratisez!

 7. Angelica, timpul si spatiul sunt relative. Iti simt gandurile frumoase aproape oricand, oriunde…Te imbratisez strans cu drag si dor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular