Un spectacol despre evrei a cîştigat cele mai multe premii la ID Fest 2012

Trupa A.C.T. Bacău a cîştigat la ediţia 2012 a Festivalului Naţional de Teatru în Limba engleză pentru Tineri „I.D. Fest”, din Bacău, cele mai multe premii acordate de juriu unei producţii înscrise anul acesta în concurs. Spectacolul cîştigător, „Birds of a feather”, scris şi regizat de studentul la Drept Tudor Puşcaşu, fost membru A.C.T. Bacău, abordează tema sensibilă a situaţiei evreilor în preajma celui de-al doilea război mondial.


„Iniţial a fost un amalgam de idei. Am venit în iarnă acasă, le-am povestit că aş vrea să scriu o piesă pe temă şi-am convenit să facem spectacolul împreună, şi în felul acesta m-am şi forţat să-l scriu. E un spectacol despre viaţa evreilor, despre cît de greu era să ai un copil bolnav în perioada celui de-al doilea război mondial, despre cum, de fapt, nu ştiau ce li se întîmplă, în momentul în care veneau germanii în ţară, şi despre lupta dintre viaţă şi moarte, văzută un pic altfel decît la biserică. E o temă sensibilă, care, am avut impresia, nu prea mai este abordată pe cît ar trebui în zilele de astăzi şi, ca şi consecinţă, apar tot felul de curente, din cauza lipsei de informaţie”, a dezvăluit regizorul în vîrstă de 22 de ani, Tudor Puşcaşu, din procesul de creaţie a spectacolului care a cîştigat la ID Fest 2012 Premiul pentru cea mai bună regie (Best directing).

Tînărul a mai declarat că proiectul „Birds of a feather” s-a născut şi dintr-un neîntrerupt sentiment de apartenenţă la trupa A.C.T., pe care îl are încă, la cîţiva ani după a fost nevoit să o părăsească pentru a pleca la facultate.

„Pur şi simplu n-am putut să plec niciodată din trupă, de asta ne tot întoarcem. Practic, cu inima, am să fiu acolo tot timpul. E locul în care am crescut. Pentru mine, liceul e A.C.T., şi nu atît colegii de clasă. Amintirile cele mai frumoase sînt de acolo”, a mărturisit Tudor Puşcaşu, fost membru A.C.T. Bacău.

„Sînt conştient că s-au creat controverse”

Pe lîngă Premiul „Best directing”, „Birds of a feather” a mai cîştigat Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră (Best Soundtrack), Premiul pentru cele mai bune costume (Best Costumes), Premiul pentru cea mai bună utilizare a limbii engleze (Best use of english – Eric }uţuianu), Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal (Best actor – Eric Ţuţuianu), dar şi un controversat Premiu al publicului. Din păcate, cel mai premiat spectacol din festival a fost văzut de foarte puţini spectatori, pentru că „Birds of a feather” s-a jucat cu publicul pe scenă, un public restrîns, format din juriu, traineri, rude şi apropiaţi ai tinerilor actori din distribuţie.

„A fost într-adevăr o alegere a mea să se joace cu publicul pe scenă, mi-o asum. M-am gîndit că pentru a se vedea spectacolul la calitatea la care mi-am dorit eu era nevoie ca publicul să fie pe scenă; şi pentru cum se auzeau actorii, şi din cauza detaliilor legate de costume, mişcare, de tot. Sînt conştient că s-au creat controverse, dar piesa se va mai juca în Bacău, cu siguranţă”, a răspuns Tudor Puşcaşu criticilor numeroase care au venit în principal din zona bloggerilor băcăuani dar şi a tinerilor din Bacău care au aşteptat zeci de minute, fără succes, să intre la acest spectacol.

Din juriul care a decis cîştigătorii ediţiei 2012 a festivalului au făcut parte actriţele Coca Bloos, Mihaela Rădescu, criticul de teatru Doru Mareş, vorbitorul nativ de limbă engleză Oliver Williams şi actorul şi regizorul Horia Suru.

Marele Premiu al festivalului a fost acordat anul acesta trupei Drama Club, din Botoşani, pentru spectacolul „Waiting for”, o adaptare realizată de regizorii Mirela Nistor şi Alexandru Sîrbu după textele „Angajare de clovn”, de Matei Vişniec, şi „Aşteptîndu-l pe Godot”, de Samuel Beckett.

Se va mai juca în decembrie 2012

Tînărul regizor Tudor Puşcaşu şi Beatrice Goldan, actuala coordonatoare a trupei A.C.T. Bacău, şi actriţă în cadrul spectacolului premiat, au precizat că „Birds of a feather” se va mai juca pe scena băcăuană cel mai tîrziu în luna decembrie 2012, în cadrul unei noi ediţii a evenimentului anual aniversar Full A.C.T. Night, cînd trupa sărbătoreşte, prin tradiţie, un nou an de existenţă.

A.C.T. Bacău (Among Crazy Times) s-a înfiinţat în anul 2000. Membri săi sînt în prezent elevi de la Colegiile Naţionale „Gheorghe Vrănceanu”, „Ferdinand I”, „Vasile Alecsandri” şi de la Colegiul Naţional Pedagogic „{tefan cel Mare”. Participă împreună la numeroase festivaluri de teatru din ţară, cu un repertoriu diversificat.

„Noi întotdeauna am spus că sîntem persoane foarte diferite, între noi, membri trupei, dar că sîntem uniţi de aceeaşi pasiune: teatrul”, a subliniat lidera Beatrice Goldan.

Ea a mai declarat că pentru a-şi desfăşura activitatea, A.C.T. Bacău primeşte sprijin din partea Asociaţiei „Ingenious Drama Festival”, care este şi organizatorul I.D.Fest, dar că pentru participările la festivaluri sînt nevoiţi să caute sponsorizări.

FOTO: George MAFTEI

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular