Un spectacol italian dedicat lui Brâncuşi a avut premiera absolută în România pe scena festivalului de teatru din Bacău

E înspăimîntător cît de uşor poţi rata frumuseţea lumii, cum pot să-ţi treacă printre degete clipe esenţiale. Duminică seară, pe scena Galei „Star” din Bacău a avut loc un eveniment teatral premieră absolută în România, la care ar fi trebuit să fie prezenţi toţi profesorii de artă din Bacău, toţi profesorii de literatură, toţi scriitorii, toţi artiştii, toţi elevii de la arte. Toţi românii. Au fost vreo 40 – 50 de oameni.

Compania „Telluris Associati”, din Italia, a prezentat pe scena Teatrului Municipal „Bacovia” recitalul extraordinar „La colonna infinita”, o adaptare a piesei „Coloana nesfîrşită”, pe care Mircea Eliade o dedică creaţiei artistului Constantin Brâncuşi, întruchipat în producţia italiană de actorul Tazio Torrini.

Spectacolul are frumuseţea, rafinamentul şi densitatea ideatică a unui poem ori a unei lucrări de artă. Mesajul este esenţializat şi transmis în diferite limbaje artistice, de la secvenţe de interpretare actoricească, la muzică, lumini şi proiecţii video. Travaliul istovitor al artistului Constantin Brâncuşi în căutarea operei perfecte este redat de actorul italian în scene de teatru – dans, din care răsar în faţa privitorului una cîte una lucrări celebre din opera sculptorului român, „Coloana infinitului”, „Poarta sărutului”, „Domnişoara Pogany”, „Cocoşul” s.a.m.d.

Acest caracter puternic vizual al spectacolului este dat de formaţia artistică a regizoarei Letteria Giuffro Pagano, care intrat în contact cu textul lui Eliade în urmă cu cîţiva ani cînd soţul său, Horia Corneliu Cicortaş, preşedinte Forumului Intelectualilor Români din Italia, a început să traducă în italiană, în premieră, piesele lui Eliade.

„Cred că atunci cînd este vorba de mari artişti sau de autori cum este Mircea Eliade se trece dincolo de naţionalitate. Spectacolul a mai fost jucat pînă acum doar în Italia, la Roma, Florenţa, Milano, Padova, Mesina. Acum este prima dată cînd venim cu el în patria lui Mircea Eliade şi Brîncuşi„, a subliniat regizoarea Letteria Giuffro Pagano.

Actorul Tazio Torrini a mărturisit pentru farafiltru.net că pînă a începe să lucreze la acest spectacol nu auzise de Mircea Eliade. De asemenea, în „Colonna infinta” a dansat pentru prima oară pe scenă, el fiind un actor de teatru clasic.

„Întîlnirea cu Eliade s-a produs prin acest text, nu-l cunoşteam înainte, în schimb pe Brîncuşi îl ştiam ca sculptor, din cărţi de istoria artei, dar nu ştiam de existenţa acestei coloane infinite de la Tîrgu Jiu. Pentru mine, ca actor, această întîlnire cu arta lui Brîncuşi a fost foarte interesantă, întrucît travaliul sculptorului de a transforma materia grosolonă într-o materie subtilă şi în final într-o operă de artă este comparabilă cu munca pe care actorul o face, pornind de la materia primă şi ajungînd apoi la ceva finisat”, a declarat actorul italian.

Spectacolul „La colonna infinita” va mai fi prezentat în România în luna mai, cînd va fi jucat în Tg Jiu şi în alte trei oraşe din Transilvania.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular