Un teledon pentru rascumpararea Casei Alecsandri

Profesorul Ioan Danila readuce in discutie destinul Casei Alecsandri, pentru recuperarea careia in circuitul cultural bacauan se lupta de 20 de ani. In prezent cladirea – ruina se afla in proprietatea societatii Infoterra, patronata de un afacerist italian, care cere pe imobilul aflat in centrul municipiului Bacau, la adresa George Apostu, nr. 9, 250 de mii de euro.

Intr-o conferinta de presa organizata vineri, la Salonul de Piane din Bacau, universitarul bacauan a anuntat intentia de a organiza, impreuna cu Asociatia „Societatea Cultural – Stiintifica «Vasile Alecsandri»”, patronata de Universitatea de stat din Bacau, un teledon, prin care sa stringa, impreuna cu o companie de telefonie mobila, suma necesara pentru rascumpararea Casei, de la patronul italian.

„Am dori sa desfasuram o cheta publica, este singura sansa de a stringe aceasta suma. Ministerul Culturii si-a retras dreptul de preemptiune asupra acestui imobil, Consiliul Judetean nu are fonduri, Consiliul Local Bacau a emis in 2007 o hotarire pentru achizitionarea Casei dar suma ceruta de proprietar a fost prea mare. Poate ne ajuta Dumnezeu sa stringem suma, sa cumparam Casa si apoi sa ne adresam unei firme de constructii sa renovam cladirea. Poate dupa 20 de ani de neputinta reusim sa facem ceva pentru Vasile Alecsandri, despre care toti stim ca este bacauan”, a declarat profesorul Ioan Danila.

Prezenta la intrunire, Daniela Birzu, directoarea Liceului de Arta „George Apostu” din Bacau, s-a angajat ca sectiile de arhitectura ale institutiei de invatamint sa realizeze, gratuit, un proiect pentru renovarea Casei.

Eliza Noemi Judeu, actrita a Teatrului Municipal „Bacovia”, a spus la rindul sau ca pentru pastrarea in memoria noastra a poetilor Vasile Alecsandri si George Bacovia ar trebui ca Primaria si Consiliul Local Bacau sa investeasca in realizarea unor spectacole de poezie. Banii strinsi din bilete ar urma sa fie donati acestei campanii de rascumparare a Casei „Vasile Alecsandri”.

La conferinta a fost prezent si un consilier local PDL care si-a anuntat intentia de a propune ca o suma din bugetul pe 2011 sa fie destinata acestei campanii de rascumparare. A fost pentru a doua ora cind in cadrul intilnirii s-a facut referire la implicarea PDL in problema, asa ca o intrebare fireasca este daca acest partid nu se va folosi de campanie in interes propriu.

Alte citeva intrebari la care in cadrul conferintei nu s-au oferit raspunsuri ar fi urmatoarele:

-Cine va fi proprietarul Casei daca suma de rascumparare se va stringe?

Citi metri patrati are suprafata Casei si, raportat la suma solicitata de actualul proprietar, cit ajunge sa coste in fapt un metru patrat?

Cit va costa renovarea Casei si de unde vor fi luati acesti bani?

In momentul vinzarii catre Infoterra Casa era in lista monumentelor de patrimoniu? Daca da, a fost respectat dreptul de preemptiune?

Voua vi se pare o idee buna aceasta campanie de stringere de fonduri pentru rascumpararea Casei?

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular