Dragoș ȘtefanPremiera spectacolului ”Țara lui Gufi”, după Matei Vișniec, în regia lui Tapasztó Ernő, eveniment care a marcat deschiderea oficială a stagiunii 2017 – 2018 a Teatrului Municipal ”Bacovia”, a atras, duminică, 29 octombrie, un public numeros, atât la reprezentația de la ora 17.00, cât și la cea programată de la ora 20.00.

Printre spectatorii care au savurat noua producție a teatrului băcăuan, s-a numărat, de la ora 20.00, și Dragoș Ștefan (foto), viceprimar al municipiului Bacău. Chiar dacă spectacolul este, în esență, și o critică la adresa puterii, din orice timp, oficialul băcăuan a apreciat noua propunere artistică a Teatrului Municipal ”Bacovia” și a declarat, într-un scurt interviu pe care mi l-a acordat după premieră, că băcăuanii ar trebui să vină mai des la teatru.

Laura Huiban: Cum vi s-a părut ca propunere de spectacol ”Țara lui Gufi”, premiera din această seară?
Viceprimarul Dragoș Ștefan: E o nouă propunere interesantă, având în vedere că anul trecut am văzut și ”Amphitrion” (”Amphitrion 38”, de Jean Giraudoux; regia, Horia Suru, n.m.). Mă bucur că am văzut sala plină, am văzut actori care își doresc foarte mult să joace pe scenă, am văzut determinare, mi-a plăcut, efectiv mi-a plăcut, ăsta este teatrul modern, nu mai vedem ”Apus de soare”, ”O scrisoare pierdută”, vedem cu totul altceva, trebuie să ne obișnuim, dar eu îmi iubesc teatrul și îmi place ceea ce văd și sper ca și băcăuanilor să le placă ceea ce am văzut eu în seara asta și îi aștept la teatru. Mă bucur foarte mult că Eliza Noemi Judeu pune foarte mult suflet, asta e menirea teatrului, să facă producție.

-Mi-ați intuit următoarea întrebare, doream să îmi spuneți care credeți că este rolul teatrului într-o comunitate? Întreb și pentru că în 2018 Teatrul Municipal ”Bacovia” împlinește 70 de ani de existență.
-Am spus-o de anul trecut, de la învestirea Elizei Noemi Judeu, i-am urat succes și printre altele i-am spus că asta aștept de la noua trupă și de la Eliza ca manager, să facă producție și să aducă lumea înapoi la teatru, așa cum trebuie să fie într-un oraș municipiu, ca Bacăul.

-Care simțiți dumneavoastră că a fost mesajul spectacolului din această seară? Ce v-a plăcut?
-Cred că mesajul subliminal mi-a plăcut cel mai mult, ”să deschidem ochii”, acesta este mesajul pe care l-am înțeles eu. Nu sunt nici critic de teatru, nici critic literar, dar eu asta am înțeles: să deschidem ochii și să vedem în jur.

-Vă place teatrul?
-Da, îmi place teatrul și îmi place foarte mult noua trupă și îmi place foarte mult cum a reușit Eliza într-un timp foarte scurt să umple sala, chiar am fost curios, am întrebat și am aflat că și la spectacolul de la ora 17.00 a fost sala plină, mă bucur și e un plus, pentru că anul trecut, la prima premieră ”Amphitrion”, sincer, n-a fost atât de multă lume, acum chiar am văzut multă lume și cred că băcăuanii ar trebui să înceapă, încet, încet, să vină la teatru și să înțeleagă că trebuie să fim lângă noua echipă și lângă noii actori.

-Ce v-ar plăcea să mai vedeți pe scena Teatrului Municipal ”Bacovia”? Aveți un autor sau un gen preferat?
-Nu știu, drama care a fost în seara asta mie mi-a plăcut, n-am autori preferați, cred că ei sunt în măsură să aducă ceea ce e mai bun pentru noi și noi să apreciem ceea ce fac ei. Sper ca pe viitor astfel de producții să fie, să zic așa, din ce în ce mai dese și lumea să vină la teatru și să se bucure. Ei trebuie să simtă pulsul publicului și să aleagă atunci când văd că sala este plină și în funcție de cum va fi primită piesa în continuare să intuiască ce își dorește publicul.

-Ați venit la spectacol cu fiica dumneavoastră, elevă. De ce?
-Am venit cu fiica mea pentru că vreau să-i insuflu plăcerea pentru teatru. Copiii din ziua de azi sunt foarte atrași de alte lucruri, gadgeturi, internet, și încet, încet aș vrea să o aduc către teatru, pentru că și teatrul, am văzut, merge către ei. Am văzut foarte multe trupe care merg în școli, însă ceea ce-mi doresc eu este ca acești copii să vină în sala de spectacol, să vadă și ce înseamnă un foyer, o sală de spectacole, o scenă, o lojă s.a.m.d.

Sursa foto Dragoș Ștefan: Pagina personală de Facebook
Sursa foto premieră: Pagina de Facebook a actriței Ana Adelaida Perjoiu