Vioara lui George Enescu va cînta în Bacău

0
745

Două viori de colecţie, Stradivarius şi Guarnieri, şi doi artişti de talie internaţională, care le vor mînui cu măiestrie, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, se vor duela la sfîrşitul acestei săptămîni pe scena Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, „arbitraţi” de pianistul Horia Mihail. Această confruntare artistică va putea fi savurată de publicul băcăuan duminică, 16 septembrie, de la ora 19.00, pe scena Sălii „Ateneu”. Spectacolul este organizat în cadrul celei de-a doua ediţii a turneului naţional „Duelul viorilor”.

Vioara Stradivarius, construită de celebrul lutier italian în 1694, a fost pusă la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam, al cărei concertmaestru este de şase ani.

La vioara Guarneri del Gesu a cîntat nimeni altul decît celebrul compozitor George Enescu. Preţiosul instrument muzical datează din 1730 şi a fost pus la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de către Muzeul Naţional „George Enescu”, în patrimoniul căreia se află în prezent.

„Vom cînta toţi trei o suită de Moskovski pe care nu a mai făcut-o nici unul dintre noi şi care este o premieră în România. Vom mai cînta şi sonata de Prokofiev pentru două viori şi o sonată de Haendel. În plus, fiecare dintre noi îşi va prezenta programul. Nu vă voi dezvălui decît că am ales să cînt cîteva lucrări noi, cu ajutorul cărora vreau să pun în evidenţă calităţile viorii mele. Am încercat să unesc virtuozitatea cu melodia, romantismul şi melancolia”, spune violonistul Liviu Prunaru pe site-ul turneului.

„În ceea ce priveşte lucrările alese de mine, provoacă şi violonistul Gabriel Croitoru, sunt sigur că vor fi pe gustul oricărui meloman şi nu numai, avînd în vedere faptul că este vorba despre piese de largă popularitate, care îmbină însă melodicitatea cu tehnica. Am convingerea că voi reuşi să evidenţiez, şi de data aceasta, calităţile viorii Guarneri în raport cu Stradivarius„.

Preţul unui bilet la spectacolul „Duelul viorilor” este de 31, 80 lei. Elevii, studenţii şi pensionarii plătesc doar 21, 20 de lei pe un bilet.

Sursa FOTO: Duelul viorilor