„Zîmbiţi frumos la intrare!„, ne spune Paula (actriţa Eliza Noemi Judeu) cînd ne înmînează biletele de ordine. La intrarea în sala de spectacol, o lumină te orbeşte: ţi se face o fotografie. La final, abia, poate, ne dăm seama că am făcut parte din spectacol… cînd pe generic apar una cîte una fotografiile noastre.
Cu producţia „We are camera”, după Fritz Kater, regizorul independent Horia Suru şi scenograful Marian Văsii aduc în spaţiul teatral băcăuan un concept complet nou de spectacol, cu actori profesionişti şi elevi de liceu, realizat în formula de teatru – film.
Sala Studio a Teatrului Municipal „Bacovia”, partenerul băcăuan al acestei producţii independente, pare un spaţiu complet nou, la fel şi tu, privitorul, în acest nou tip de spectacol, provocator, în care eşti „arestat” de emoţie din primele secunde. Muzica, luminile stroboscopice, instalaţia video, misterul, aşteptarea, surpriza, totul promite încă de la început o experienţă teatrală inedită.
„We are camera” este un spectacol – metaforă, dinamic, sensibil, subtil şi misterios, cu o vibraţie diferită faţă de tot ce s-a produs vreodată, în plan teatral, în Bacău. Camera în spaţiul de joc nu este, desigur, o invenţie nouă, dar echipa „We are camera” a folosit-o într-un mod ingenios în avantajul spectacolului, pentru a-i oferi dinamicitate, forţă de expresie dar şi acea atmosferă de haos şi alienare proprie trăirilor contemporane, ritmulului nebun, fracturat al vieţilor noastre în cotidian.
Textul dramaturgului contemporan Fritz Kater aduce în scenă povestea familiei unui spion german, cu doi copii adolescenţi. Dar poate fi, la fel de bine, povestea multora dintre noi. Spectacolul are aerul irespirabil din familiile care şi-au pierdut echilibrul interior, în care membrii se sufocă împreună, măcinaţi de traumele şi frustrările personale trăite la comun. Un tată alcoolic, o mamă care fuge de sine în relaţii adulterine, doi copii dureros de lucizi, pentru care dragostea de familie îi ţine împreună în acest coşmar care îi macină separat.
Cei doi tineri actori, Eric Ţuţuianu, Minodora Elena Broscoi, elevi în clasa a X-a a Colegiului Naţional „Gheorghe Vrănceanu”, se mişcă agil în spaţiul de joc, sînt frumoşi, expresivi şi dialoghează scenic armonios cu profesioniştii Eliza Noemi Judeu (Paula, mama), Ştefan Ionescu (Ernst, tatăl) şi Bogdan Buzdugan (John).
„We are camera” este un spectacol de (re)văzut, pentru relaţia de parteneriat care funcţionează între regizor, scenograf, actorii profesionişti şi elevii de liceu, pentru mişcarea scenică, pentru muzică, pentru instalaţia video, pentru vibraţia sa, pentru concept, pentru mesaj, pentru a încuraja vocea artiştilor tineri, şi nu în ultimul rînd pentru tine, pentru că eşti, orice ai crede sau spune, parte din spectacol.
„Camera (de luat vederi) pentru mine este o oglindă în care trebuie din cînd în cînd să ai curajul să (te) priveşti. Poate chiar şi forţat. (…) «We are camera» este un spectacol de la care nu se poate ieşi”, spune regizorul Horia Suru, în „caietul” program, oferit, gratuit, fiecărui spectator, la început de reprezentaţie, pe CD.
Un alt cîştig al acestei producţii teatrale independente este tipul de public pe care îl atrage. „We are camera” a avut, în intervalul 17 – 20 mai, două avanpremiere şi două premiere, la care au venit rude ale celor doi tineri actori, colegii lor de şcoală, prieteni, profesori, cunoştinţe, un public variat, nou în anumite cazuri, care, în urma acestei inedite experienţe de teatru, a fost poate cîştigat pentru o relaţie pe termen lung.
Spectacolul „We are camera” va mai fi prezentat, tot la Sala Studio, de 62 de locuri, a Teatrului Municipal „Bacovia”, din Bacău, duminică, 27 mai.
Şi, în final, o dedicaţie pentru cei din Cameră, care după ce au plecat din sala de spectacol nu mai ştiu dacă experienţa trăită, ce le revine pasager în minte, în fragmente de imagini vizuale sau auditive, a fost teatru, vis sau realitate.
„How to fight loneliness
Smile all the time”