Who the fuck is Dan C. Mihailescu?

3
1053

dancmihailescu1.jpgDa, cred ca va deveni un serial. Prin urmare, din seria „Who the fuck is?” va prezint astazi „Who the fuck is Dan C.Mihailescu?”. Joi, 12 martie, criticul si istoricul literar Dan C. Mihailescu – „omul care aduce cartea la ProTV” – vine in Bacau,sa vorbeasca despre literatura si televiziune, la invitatia Clubului „Dialoguri culturale”, prezidat de traducatoarea Elena Bulai. Intilnirea are loc de la ora 18.00, la Agricola International, sediul administrativ.

Numai ca nu stiu pentru cine vine Dan C. Mihailescu. Asta dupa ce ieri seara am trimis citeva mesaje pe Messenger sa-i anunt de eveniment pe cei care mi-am imaginat ca ar putea fi interesati. O singura persoana a confirmat ca vine, alte citeva erau sa moara de placere ca apare omul in Bacau da’ tristete mare nu vor fi prezente, pentru ca fix joi seara au de rezolvat ceva la Bucuresti. Insa cele mai multe mesaje bateau doba in jurul intrebarii: “Cine dracu’ este Dan C. Mihailescu?”.

„Parca imi suna cunoscut. E caricaturist?”, ma intreaba un profesor de limbi straine de la un colegiu bacauan. „Nu, e critic literar, omul care aduce cartea la Protv”. „Pai nu ma uit la Protv. Si nu citesc critica literara. De fapt nici nu mai citesc, nu mi-a adus iluminarea pe care o asteptam”. „Dar unde se tine?”. „La Agricola International”. „A, pai e departe, trebuie sa ma aduca fiu’miu cu masina”. Raspunsul imi da de gindit. Ce sanse vor fi sa ajunga daca vor fi conditii meteo nefavorabile?

Inainte de a-mi spune daca vine sau nu, un tinar profesor ma intreaba cine este „in spatele” Clubului si ce onorariu primeste Dan C. Mihailescu pentru “prestatia” din Bacau. „Nu cred ca vine sub citeva sute de euro”, imi zice. Precizarea m-a surprins, pentru ca la bani, recunosc, nu ma gindisem. „Cine organizeaza, unde si de ce?”, a vrut sa stie altcineva. Intrebarea asta mi-a adus aminte ca anumite persoane din spatiul cultural bacauan (re)actioneaza ca niste magneti care se resping, nu pot fi in acelasi timp in aceeasi incapere.

De la un universitar incerc sa aflu daca exista sansa sa vina citiva studenti. „Doar spune-le, daca e interesat cineva sa vina, bine, daca nu, fiecare cu ale lui”. „Pai depinde cum le spun. Daca le spun pe un ton neutru, vin 2 – 3, daca le spun altfel, vin macar zece. Nimic nu-i intereseaza, poate doar notele”.

Concluzia a tras-o un organizator de evenimente culturale, dezamagit deja de audienta pe care acest tip de actiuni o au in Bacau: „Am crezut ca sint mai multi intelectuali in Bacau si ca pe linga facutul banilor oamenii mai au si preocupari spirituale”.

Deci pentru cine vine Dan C. Mihailescu in Bacau?

Pentru mine, ca eu ma duc. Mai vine cineva? Intrarea este libera.

Sursa FOTO: de aici.