În perioada 15 – 22 aprilie 2018 se desfășoară în Bacău cea de-a XXIV-a ediție a festivalului internațional al recitalurilor dramatice, organizat Teatrul Municipal ”Bacovia”, un eveniment dedicat artei actorului, numit astăzi Bacau Fest Monodrame. Programul celor opt zile de festival oferă, la ediția 2018, aproximativ 40 de evenimente (recitaluri în concurs, recitaluri în off, spectacole invitate, lansări de carte, dezbateri, ateliere, concert de muzică fado), la care participă actori, regizori, coregrafi, critici de teatru din România, Kosovo și Ungaria, și, desigur, publicul iubitor de teatru din regiune.

Bacau Fest Monodrame este, în esență, un laborator, un atelier de cercetare teatrală, un market cultural, în care monedele de schimb sunt emoțiile, ideile inovatoare despre arta actorului, e o formă de căutare întru devenire umană, și un ”pause” pus ritmului cotidian, pentru că aici, la festival, lumea are timp, să (te) asculte, să (îți) răspundă, să caute soluții împreună cu tine, să zâmbească, să simtă, să se (te) regăsească, să mediteze.

Prezența nu este, desigur, obligatorie, dar de ce ai lipsi de la o astfel de întâlnire cu tine? Sau cu un alt tu din alt eu? De ușor, nu e ușor. Să pui ”pauză” pe viața de zi cu zi, pe ritmul cotidian, pe gânduri plumburii și să simți… roșu regal, de teatru, să vezi lumea în culori, să savurezi, în tihnă, un gând, o emoție. Nici mie nu mi-a fost ușor. Dar a devenit așa, foarte ușor, și foarte natural, când, în seara primei zile de festival, Coca Bloos m-a luat de mână și a zâmbit. Da, în Bacau Fest Monodrame respiri același aer cu artiști precum Coca Bloos. Și Bacăul devine, astfel, pentru aceste zile foarte… respirabil. Practic, Bacăul devine, pe durata festivalului, un loc mult mai frumos, mai ales acolo, în fața Teatrului Municipal ”Bacovia”, unde, în special după ora 15.00, poți da nas în nas, ochi în ochi, suflet în suflet, cu oameni pe care îi admiri de obicei de departe, de foarte departe. În Bacău Fest Monodrame întâlnirile, marile întâlniri de suflet, întâlnirile care te schimbă, sunt posibile. Dar nimeni nu poate trăi asta în locul tău. Trebuie să fii acolo. Să fii prezent, pe de-a-ntregul. Trup, minte și suflet.

Day 1 – 15 aprilie 2018

Prima zi de festival a pus în circuitul teatral național o nouă sală de spectacole a Teatrului Municipal ”Bacovia”, Sala Studio ”Petru Valter”, cu o capacitate de aproximativ 50 de locuri, amenjată în foaierul drept al instituției, unde a funcționat până de curând, în chirie, Librăria ”Glissando”. Energiile locului încă se zbat să se așeze aici, e o geneză la care participă în aceste zile actori și spectatori, un nou ”spațiu gol”, destinat artei actorului.

IMG_3953

Primul gong bătut în această sală de teatru, de mâna regizoruli tehnic Nicu Pașcu, a precedat one man show-ul ”Maidanez”, prezentat în off de actorul băcăuan Valentin Braniște, care semnează și regia spectacolului. Lucru cert, Valentin Braniște, care a avut cu acest spectacol dificila misiune de a sparge gheața ediției, scrie bine, cu mesaj, cu nerv, cu verb, cu lamă de cuțit pe rană, despre probleme actuale, în care ne regăsim cu toții, într-o măsură sau alta.

IMG_4012

Al doilea recital, prezentat tot în off, ”City Break”, a adus în fața publicului o mai veche actriță a Teatrului Municipal ”Bacovia”, Luminița Bortă, stabilită de mai mulți ani în Pitești.

Cele două recitaluri reflectă tematic problema condiției umane, ajunsă, conjunctural, la ”groapa de gunoi a societății”. Un alt numitor comun, care dă o chiar și mai presantă greutate a temei, este faptul că ambele texte sunt inspirate din poveștile personale ale celor doi actori interpreți, teatrul devenind astfel, sub ochii spectatorilor Bacau Fest Monodrame, formă de vindecare, formă de revoltă, formă de exorcizare de răul social.

IMG_4118

Prima zi din programul ediției 2018 a festivalului s-a încheiat cu un spectacol care problematizează de asemenea condiția umană și valorile sociale. ”Dragă Elena Sergheevna” este debutul pe scena băcăuană a tânărului regizor Mădălin Hîncu, oroginar din Bacău, născut din punct de vedere artistic din pântecele Teatrului Municipal ”Bacovia”, care aniversează anul acesta 70 de ani de existență, teatru pe scena căruia a crescut în Ingenious Drama Festival. Întoarcerea sa nu este doar o reușită profesională lăudabilă – spectacolul acesta trebuie văzut de către elevi, profesori, părinți, iar și iar, dar și o întoarcere emoționantă la un ”acasă”, care de data aceasta nu este doar Bacăul ci și teatrul băcăuan. 

Veniți la festival și găsiți-vă singuri motivele să rămâneți, să iubiți teatrul, să faceți parte din familia asta mare, Teatrul Municipal ”Bacovia”, în care fii săi suntem toți; rătăcitori sau nu, sub o formă sau alta, mai devreme sau mai târziu, ne întoarcem cu toții la teatru, ca spre noi înșine. Teatrul e o artă profund subiectivă. Și nici nu poate fi altfel decât așa. Găsește teatrul tău! Și adevărul tău teatral! La Bacău Fest Monodrame. Scena e a ta!

1

Programul ediției 2018 a festivalului e aici.

Iar aici găsiți poze din prima zi. 

Articolul precedentTeatrul Municipal ”Bacovia” face schimb de spectacole cu teatre din Suceava, Galați, Botoșani, Bîrlad și Piatra Neamț
Articolul următorDegustătorii de cuvinte